Sri Lanka

Oplysninger om Sri Lanka

Hovedreligion: Buddhisme

Styreform: Republik / semi-præsidentielt styre

Hovedstad: Sri Jayawardenapura Kotte

Befolkning: 20 millioner

Antal kristne i alt: Anslået 1,6 millioner

Hvordan bliver kristne chikaneret, diskrimineret og forfulgt?

I Sri Lanka deler nogle kirker ikke deres tro med ikke-kristne. Sådanne kirker kan leve i en vis frihed, mens evangeliserende kristne på Sri Lanka kan opleve voldelige overgreb fra buddhist- og hindunationalister og diskrimination fra myndighederne.

Fra 2015 var forfølgelsen glædeligvis aftagende, da nyvalg til præsidentposten samt parlarmentet betød, at kristnes lovfæstede rettigheder i højere grad blev sikret end før.

Selvmordsangreb på kirker

Det var derfor overraskende, at tre kirker i påsken 2019 blev udsat for voldsomme, koordinerede selvmordsangreb, hvor omkring 250 mennesker døde. Disse angreb blev udført af ekstremister fra den muslimske minoritet, med ekstern støtte fra Islamisk Stat.

Tidligere havde kristne hovedsageligt skulle sig forholde sig til forfølgelse fra buddhist- og hindunationalister, men terrorangrebene betød, at nu kristne potentielt også kunne blive udsat for islamisk terror. En kirkeleder sagde efter angrebet: De kan hade os, men vi vil elske dem.

Efter selvmordangrebene i 2019 er forfølgelsen fortsat, men kun med få voldelige udtryk. Der er flere eksempler på trusler og diskrimination mod kristne. Embedsmænd har med fornyet styrke forsøgt at tvinge kirker til at registrere sig, selvom ingen lov kræver dette. Embedsmændene insisterer dog, og der er eksempler på, at kirker lukkes. Hindunationalismen er i vækst, særligt i den nordlige og østlige del af landet, hvilket har medført intimidering og angreb på kristne.

Hvordan deler kristne deres tro?

Trods eksempler på chikane og diskrimination mod kristne der evangeliserer, er der muligheder for at dele evangeliet i Sri Lanka, som er et forholdsvist velordnet samfund. De evangeliserende kirker planter kirker i landsbyer, hvor der ingen kristne er og deler frimodigt deres tro med deres naboer.

Hvad gør Dansk Europamission

Dansk Europamissions givere sikrer, at der uddeles flere tusind bibler på sprogene sinhala og tamil til kristne, der er så fattige, at de ikke har midler til at købe en bibel.

Desuden får de fattige præstefamilier hjælp til selvhjælp, som betyder en varig forbedring af deres situation.