Sri Lanka

Fortalervirksomhed

Præsten Jerome Fernando fra Sri Lanka er anholdt

Fordi han sammenlignede kristendommen med andre religioner.

Af Redaktionen

Del artikel

Dansk Europamissions samarbejdspartner i Sri Lanka, Evangelisk Alliance i Sri Linka, er dybt berørte over anholdelsen af Jerome Fernando. Præsten blev anholdt af politiet den 1. december, angiveligt fordi han var kommet med kontroversielle religiøse bemærkninger i maj 2023.

Præstens anholdelse understreger den stigende intolerance overfor ytringsfriheden. Ifølge ICCPR- konventionen (FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder) er det en forbrydelse at fremme krig eller opfordre til nationalt, racemæssigt eller religiøst had, der udgør tilskyndelse til diskrimination, fjendtlighed eller vold.

Men desværre bruger de srilankanske myndigheder ICCPR Act fra 2007 til at trumfe ytringsfriheden, hvilket FNs særlige rapportør vedr. tros- og religionsfrihed, Ahmed Shaheed, har kritiseret. Ved at bruge ICCPR Act som en slags blasfemiparagraf kunne Sri Lankas myndigheder således anklage pastor Jerome Fernando for at have krænket buddhismen, fordi han i en tale sammenlignede kristendommen med andre religioner.

Og fordi denne sammenligning faldt ud til Jesu fordel, blev han anholdt, vurderer generalsekretær Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission.

”Man kan stille spørgsmål ved, om det var víst, at denne prædiken blev lagt på sociale medier, nu hvor kirken burde vide, at den løb en risiko. Men omvendt garanterer både Sri Lankas grundlov samt ICCPR-konventionen ytringsfrihed.”

Frimodig forkyndelse bærer frugt

”Fernandos kirke er meget frimodig. Det er en megakirke, der har bygget Miracle Dome i Colombo med plads til 5000 personer. Nogle vil også sige, at kirken er for frimodig. Men når Jerome arresteres, slår vi alle ring om ham og bakker op.”

“En af medarbejderne i vor partnerorganisation har fortalt, at flere af hans buddhistiske barndomsvenner er kommet til personlig tro på Jesus gennem kirken Miracle Dome. Så samtidig med frimodigheden, som man kan stille spørgsmålstegn ved, er der vidnesbyrd om gode frugter af kirkens arbejde.”

“Siden 2010 har Dansk Europamission samarbejdet med Evangelisk Alliance om at støtte kristne i Sri Lanka, der risikerer forfølgelse og diskrimination, bl.a. gennem advokat- og retshjælp, uddeling af bibler til kristne, der er så fattige, at de ikke har råd til en bibel, og givet hjælp til selvhjælp til fattige menighedsplantere. Bed for, at anklagerne mod præsten Jerome Fernando må falde, så han igen kan fortsætte sin præstegerning,” slutter generalsekretær Samuel Nymann Eriksen.