Nordkorea

Oplysninger om Nordkorea

Hovedreligion: Kommunisme / Juche-ideologien

Styreform: Totalitarisme

Hovedstad: Pyongyang

Befolkning: 25 millioner

Antal kristne i alt: Anslået mellem 100.000 til 400.000

Hvordan bliver kristne chikaneret, diskrimineret og forfulgt?

I Nordkorea er det en forbrydelse at være kristen, da kun kommunistpartiets ‘Juche’-ideologi er tilladt. Juche-ideologien er et sammensurium af persondyrkelse af Kim-familien og socialisme. Kim Il-Sung voksede op i et kristent hjem og misbrugte sin viden om kristendommen til at skabe en ideologi, hvor han selv dyrkes som gud. Eksempelvis lærer nordkoreanske børn i skolen, at mennesket er skabt i Kim Il-Sungs billede.

Skolelærere er trænede i at stille eleverne bestemte spørgsmål, der kan afsløre, om der findes bibler i børnenes hjem, og om en familie er kristen. Anvendelsen af denne taktik betyder også, at forældre presses til at skjule deres tro for deres egne børn og ikke opdrage dem i den kristne tro – i hvert fald ikke mens de er helt små og kan tale over sig i skolen.

Fangelejre med tortur

Det er yderst risikabelt for kristne at have fællesskab med andre kristne, være i besiddelse af bibler og dele sin tro med andre. Personer, der bliver opdaget, risikerer at blive sendt i fangelejre uden nogen retssag. Øjenvidneberetninger fortæller, hvorledes mennesker tortureres på de mest grufulde og ydmygende måder, man kan forestille sig.

Straf i tre generationer

Ifølge nordkoreansk straffelov kan en hel familie straffes, hvis ét familiemedlem gør  noget ulovligt, ligesom familier straffes for familiemedlemmers forbrydelser i tre generationer. Det nordkoreanske styre har således skabt en undertrykkende samfundsstruktur med et indbygget socialt pres, så befolkningen holdes i et jerngreb.

Typisk mødes en lille undergrundskirke ikke på et fast tidspunkt og sted, så myndighederne ikke kan afdække et mønster i mødeaktiviteten. Nogle gange spiser de sammen. Antallet er så mange, der kan mødes i et rum. Ingen bliver mistænksomme, når de mødes med en naturlig og legitim grund. 

I Pyongyang findes enkelte kirker, men de fungerer som udstillinger, hvor regimet forsøger at give gæster fra udlandet indtryk af, at der er trosfrihed i landet.

Hvordan deler kristne deres tro?

Grundet den ekstreme forfølgelse er kristne forsigtige med at dele deres tro. De kristne vidner typisk ikke første gang, de er sammen med ikke-kristne, men når de har et dybt og tillidsfuldt forhold, hvor de ved, at de ikke-kristne ikke vil afsløre dem, kan de dele deres tro. De kristne må helt forlade sig på Guds ledelse og tilskyndelse til, hvornår de skal vidne.

Hvad gør Dansk Europamission

Den offentlige fødevareforsygning og sundhedsvæsnet er langt fra velfungerende, men med støtte fra Dansk Europamissions givere, kan lokale kristne få nødhjælp – og også hjælpe andre nødlidende. Dansk Europamissions givere sikrer, at medicin, mad og såsæd indføres til de forfulgte kristne og andre nødlidende i Nordkorea.

Desuden får nordkoreanske flygtninge i Kina hjælp til at rejse til et sikkert tredjeland, da Kina ellers tvangshjemsender dem til fængsel i Nordkorea.

Nordkoreanske kristne bliver forfulgt

I Nordkorea er det en forbydelse af være kristen. Har man bibler eller deler sin tro med andre, risikerer man at blive sendt i toturfangelejr.