Sri Lanka

Fortalervirksomhed, Kristen samvittighedsfange

Godt nyt: Srilankanske Jerome Fernando løsladt fra fængslet

Det nye år begyndte godt for præsten Jerome Fernando i Sri Lanka. Onsdag den 3. januar blev han løsladt mod kaution efter at have været fængslet siden 1. december på en anklage om "krænkelse af religiøse følelser" for kommentarer i en prædiken, der blev offentliggjort online

Af Redaktionen

Del artikel

Myndighederne arresterede præsten Jerome Fernando, fra The Glorious Church i Colombo, til trods for at en domstol havde beordret embedsmænd til at afholde sig fra at arrestere ham. Han blev angiveligt løsladt mod en kontant kaution på 500.000 rupees (10.506 DKK) og to personlige kautioner på hver 10 millioner rupees (210.000 DKK) og fik forbud mod at forlade landet, ifølge Morning Star News

En kristen leder i Sri Lanka siger, at mange kirker har udsendt erklæringer i solidaritet med Jerome Fernando og krævet hans løsladelse; “Vi er solidariske, for i dag er det ham, i morgen kan det også være os,” sagde lederen, som vi her holder anonym. Han hævdede, at myndigheder og religiøse ledere gradvist er ved at vende srilankanernes holdninger mod det kristne samfund. “Tingene sker langsomt, og vi ved ikke, hvad der kommer til at ske i det lange løb. Det uheldige er, at kirken ikke er klar til et sådant angreb”, sagde han.

Dansk Europamissions projektpartner i Sri Lanka, Evangelisk Alliance, udtrykte den 2. december alvorlig bekymring over den stigende intolerance og krænkelse af ytringsfriheden i en pressemeddelelse om Jerome Fernandos anholdelse. I anklagerne mod Jerome Fernando havde Sri Lankas myndigheder udtalt, at hans handlinger var i strid med Sri Lankas lov om den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder, som er baseret på en ICCPR-aftale, der er designet til at beskytte rettigheder snarere end at blive brugt til at begrænse dem.

Dansk Europamissions generalsekretær, Samuel Nymann Eriksen, har fulgt sagen fra begyndelsen og udtaler: ”Hjertelig tak for forbøn for pastor Jerome der nu er løsladt mod kaution. Godt nok er han ude af fængslet, men sagen er stadig vigtig. Jerome og hans megakirke Miracle Dome, med plads til 5000 personer, er kendt i Sri Lanka og får opmærksomhed fra allerhøjeste politiske niveau. Nationalistiske buddhistiske kræfter kan misbruge sagen til at argumentere for stramninger af lovgivningen, der vil ramme kristne og andre minoriteter. Derfor er forbøn stadig vigtig, så Sri Lanka kan udvikle positivt som et land, hvor tros- og ytringsfriheden sikres.”

Pastor Jeromes historie kort fortalt:

Den 30. april gik en video af præsten Jerome Fernandos søndagsprædiken viralt på de sociale medier. Dette førte til beskyldninger om, at hans budskab havde krænket religiøse følelser i buddhistiske, hinduistiske og islamiske samfund.

Den Nye Buddhistiske Front og Pivithuru Hela Urumaya angav klager til Central Intelligence Department (CID) for at få Jerome Fernando anholdt, derudover var der flere der mente, at højesteretten skulle anlægge sag mod ham samt gav beordringer til politiinspektøren til at arrestere ham, ifølge Morning Star News

I midten af maj beordrede Sri Lankas præsident Ranil Wickremesinghe CID til at iværksætte en øjeblikkelig undersøgelse af klagerne, da han mente, at sådanne udtalelser kunne antænde religiøse konflikter.

Den 26. maj indgav Jerome Fernando en begæring til højesteretten for at forhindre sin anholdelse og sagde, at han var blevet informeret om, at hans prædiken ikke udgjorde nogen lovovertrædelse ud fra artikel 10 i Sri Lankas forfatning garanterer “tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed”. Han undskyldte over for buddhistiske, hinduistiske og islamiske præster og alle, hvis religiøse følelser kunne være blevet såret.

Jerome Fernando og hans familie flygtede ud af landet to dage inden Colombo Fort Magistrate’s Court udstedte et forbud mod hans udlandsrejser. Som reaktion på hans afrejse beordrede appelretten den 17. november angiveligt CID’s Cyber Crime Investigation Division til at optage Jerome Fernandos erklæring inden for 48 timer efter hans tilbagevenden og beordrede CID til at afholde sig fra at arrestere ham. Pastor Jerome vendte tilbage d. 29. november med forståelsen, at han ikke ville blive arresteret. Dog bad myndighederne ham at vende tilbage dagen efter, hvor han blev arresteret på baggrund af paragraf 3(1) i Sri Lankas ICCPR Act 56 fra 2007, som siger: “Ingen person må udbrede krig eller opfordre til nationalt, racemæssigt eller religiøst had, som udgør en tilskyndelse til diskrimination, fjendtlighed eller vold”.

Jerome Fernando blev fremstillet for Colombo Fort Magistrate’s Court samme dag, og retten beordrede ham varetægtsfængslet indtil den 13. december, hvilket blev forlænget til den 27. december, og den 27. december blev det yderligere forlænget til den 3. januar.