Tyrkiet

Oplysninger om Tyrkiet

Hovedreligion: Islam

Styreform: Præsidentielt styre

Hovedstad: Ankara

Befolkning: 82 millioner

Antal kristne i alt: Anslået 170.000

Antal konvertitkristne: Anslået 6.000

Hvordan bliver kristne chikaneret, diskrimineret og forfulgt?

Sammenslutningen af Evangeliske Kirker i Tyrkiet (TEK) fortæller til Dansk Europamission, at kristne i Tyrkiet ikke bliver forfulgt, men snarere er under pres. Mange tidligere muslimer oplever modstand fra deres familie og studiekammerater, når de bliver kristne. Kristne tvinges til islamundervisning i skolen. Der er også forsøg på at lukke kirker med ikke-saglige begrundelser. Nogle kristne bliver stigmatiseret i medierne.

Situationen er således forbedret siden 2007, hvor to tyrkiske kristne og én missionær blev knivdræbt på det kristne forlag Zirve i Malatya. Forinden havde præsten Andrea Santoro lidt martyrdøden i Trabzon i 2006.

I årtier er missionærer blevet udvist, men i 2019 – 2021 blev 78 missionærer og deres eventuelle familier, svarende til 185 personer i alt, udvist eller nægtet indrejse. De udviste missionærer efterlader sig huller i den tyrkiske kirke, men samtidig betyder udviklingen, at lokale tyrkiske kristne i højere grad end før selv må tage ansvar, hvilket på sin vis er en sund udvikling.

Øget søgning efter Jesus

Samtidig med pres på kirken fortæller Dansk Europamissions kontakter, at der de seneste 3-4 år har kunnet spores en ny åbenhed for evangeliet i Tyrkiet, ikke mindst hos unge. Nogle kræfters tiltagende islamisering af landet har skabt frustrationer, som får nogle tyrkere til at forlade islam.

Traditionelt er en stor andel af de tyrkere, der er konverteret fra islam til den kristne tro, faldet fra igen efter pres til genomvendelse fra venner, familier og lokalsamfund. Derfor har antallet af tyrkiske konvertitkristne i mange år ligget konstant på omkring 4000-5000. Men i denne tid ser det ud til, at antallet begynder at overstige 7000.

Hvad gør Dansk Europamission

  • Gennemførelse af to ledertræningsprogrammer til tyrkiske kristne, så de kan udfylde de huller, som udviste missionærer efterlader sig. I 2021 – januar 2023 fik 59 undervisning i et onlineforløb, som de nu kan anvende i deres kirker. Syv lederaspiranter fik fuldtidstræning 2021-2022, så de selv kan lede menighedsplantninger eller udfylde ledige stillinger i eksisterende kirker. 
  • Løn til præst i menighedsplantning i et område, hvor der næsten ingen kristne er. 
  • Økonomisk støtte til medier, der på hver deres måde rækker Guds kærlighed i Jesus til mennesker i Tyrkiet på forskellige medieplatforme. 
  • Uddeling af nødhjælp til ofre for kraftige jordskælv i februar 2023 i Tyrkiet.