Turkmenistan

Oplysninger om Turkmenistan

Hovedreligion: Islam / Ruhnama-ideologien

Styreform: Præsidentielt styre

Hovedstad: Ashgabat

Befolkning: 5,1 millioner

Antal kristne i alt: Anslået 250.000

Antal konvertitkristne: Anslået 6.000

Hvordan bliver kristne chikaneret, diskrimineret og forfulgt?

Turkmenistan er et af de mest lukkede lande i verden. Der er hverken ytrings-, presse- eller religionsfrihed i landet, der kaldes Centralasiens Nordkorea. Landets første præsident Saparmut Niyarzov regerede landet med hård hånd fra dets selvstændighed i 1991 og indtil sin død i 2006. Niyarzov etablerede en persondyrkelse af ham, hvor bl.a. skoleelever bad en bøn til ham hver dag i skolen. Persondyrkelsen kombinerede han med den islam, som størstedelen af landets indbyggere følger. Niyarzovs efterfølger, Gurbanguly Berdimuhamedov, modererede personkulten, men fortsatte den hårde regeringsstil, og det giver de turkmenske borgere store problemer, og de kristne har endnu større.

Mens russisk-ortodokse og russiske evangeliske kristne kan mødes i egne kirkebygninger, må turkmenske konvertitkristne ikke lede en kirke og de fleste mødes derfor i undergrundskirker. De kristne arresteres og chikaneres jævnligt af politiet, mens det er ulovligt at evangelisere, bringe bibler ind i landet eller distribuere kristent materiale.

Den turkmenske identitet er knyttet tæt til islam, og en turkmener, der ikke er muslim, er en falsk turkmener i mange af sine landsmænds øjne. Derfor vil det også først være fra familie, kolleger og venner, at nye kristne konvertitter møder forfølgelse. De udstødes ofte af familien, der enten ikke vil acceptere at have en konvertit i familien eller selv frygter at blive udstødt fra lokalmiljøet på grund af deres kristne familiemedlem. Hvis de lader den kristne blive i familien, risikerer de, at byens eneste bager ikke vil sælge dem brød, at mekanikeren ikke vil reparere deres bil eller at elektrikeren tager overpris for at ordne strømmen. Mange familier vil ikke løbe den risiko og udstøder den kristne, der så må flygte og finde et nyt fællesskab. Konvertitten risikerer også at miste sit job og anses som en landsforræder for at have forladt sit folk ved at forlade islam.

Forsigtig mission og stille kirkevækst

Mission har svære vilkår og kristne risikerer fængsel og hård forfølgelse for at dele evangeliet. Men de kristne deler alligevel evangeliet en-til-en, og der er turkmenere, der kommer til tro, omend det er i små tal.

Hvad gør Dansk Europamission

Af sikkerhedshensyn kan vi ikke omtale projekterne i landet.

30 dage i bøn for den muslimske verden

Bedefolderen ”30 dage i bøn for den muslimske verden” er udkommet i ny, aktuel udgave - gældende for ramadanen 2015, fra den 18. juni til den 17. juli.

Pastor Umid er løsladt fra fængslet

Mange har gennem Dansk Europamissions skrevet opmuntrende breve til den uretfærdigt fængslede pastor Umid fra Turkmenistan. Brevene var til stor opmuntring for Umid da han sad i fængsel.

Forfulgte og dog fortrøstningsfulde

Centralasiens kristne bliver udsat for chikane, diskrimination og fængsling – men glæden over at tilhøre Jesus kan ingen tage fra dem. Billedet viser piger fra Usbekistan.

Julesalmer forbudt!

Turkmenistans myndigheder forbyder kristne at “synge om Gud” Billedet viser Turkmenistans flotte hovedstad Ashgabat.