Sri Lanka

Hjælp til selvhjælp til nødlidende kristne

Fra højtstående hindupræst til kristen præst

Da Jayarams kristne ven bad for hans syge søster, blev hun helbredt. I den efterfølgende tid, forandrede hans liv sig fuldstændig.

Af Thea

Jayaram gik fra at være en højtstående hindupræst til at tjene Gud fuldtid som missionær.

Del artikel

Et team fra Dansk Europamission har været i Sri Lanka for at besøge nogle af de præster, som har modtaget hjælp til selvhjælp.

Vi kørte i en smuk og frodig natur, da vi nåede en lille bjerglandsby. Her mødte præsten Jayaram os med et mildt smil og et lille vift med hånden som fortalte, at vi skulle følge ham. Han viste os det landbrug, han startede i 2022 takket være bidrag fra Dansk Europamissions givere. Vi fulgte ham op på loftet af hans hus, hvor hans menighed var samlet til gudstjeneste hver søndag. Her satte vi os i en rundkreds og lyttede til Jayaram, som fortalte, hvordan han gik fra at være en højtstående præst i et hindutempel til at tjene Gud fuldtid som missionær.

Det første bønnesvar i familiens historie

Dette er min historie, siger Jayaram: “Min familie kom fra en højtstående kaste, og indtil jeg var 24 år gammel, var jeg præst i et tempel tæt herpå. I 1986 hørte jeg evangeliet for første gang. Jeg var nede ved vandet for at bade med en ven, som fortalte mig om Jesus. Han var præst i den kristne kirke, og han inviterede mig til at komme med. Vi var venner, men jeg bad ham lade være med at tale med mig om det, for snakkene førte ofte til diskussioner – engang slog jeg ham endda.

Men på dette tidspunkt var min storesøster meget syg, så jeg besluttede mig for at opsøge præsten. Jeg sagde: ”Hvis din Gud kan helbrede min søster, vil jeg komme til tro.” Mens præsten og nogle af de ældre fra kirken bad for min søster, faldt hun om og kastede blod op. Hun var ikke ved bevidsthed i 3 timer. Vi troede, at hun var blevet overtaget af en ånd, men efter de tre timer kom hun til sig selv og var blevet rask. For første gang i min families historie blev en af vores bønner hørt – vi havde set et mirakel.”

Han besøgte derfor ungdomsgudstjenesten, som præsten havde opfordret ham til. Han fortsætter: “Dette var mit første vendepunkt. Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke lade være med at sammenligne min oplevelse i kirken med alle de år, jeg havde tjent i templet. I alle de år var jeg aldrig blevet taget så godt af og behandlet med så meget hensyn, som jeg gjorde af præster i kirken.”

Jaget ud af huset af sin egen familie

Han kigger rundt på os i rundkredsen med et smil, som bekræfter hans glæde over det, som fulgte ham i tiden efter hans søster blev helbredt. Han deltog i flere kirkelige møder, oplevede visioner og besluttede sig for at forlade sin stilling som hindupræst. Det valg havde store konsekvenser. Han blev jaget ud af huset af sin egen familie. “Alt blev taget fra mig, og de så mig som en fjende. Jeg havde intet andet sted at tage hen end kirken,” fortæller han.

“Alt blev taget fra mig, og de så mig som en fjende. Jeg havde intet andet sted at tage hen end kirken.” – Jayaram

Over en periode på tre år accepterede Jayaram Jesus som Frelser, blev døbt og begyndte at arbejde fuldtid i kirken mod en betaling på tre måltider om dagen. Efter tre år i kirken, hørte Jayaram Guds stemme. “Han kaldte mig til at missionere på fuld tid og dele evangeliet. Det var først der, jeg fuldkommen gav mit liv til at tjene Gud,” fortæller han og tilføjer med et glimt i øjet, at “de første år gjorde jeg det mest for de gratis måltider, jeg fik”. 

Efter kaldet rejse Jayaram til et område, hvor der ikke boede en eneste troende. Han startede med at sætte sig ved siden af en teforretning, hvor han talte med de lokale og delte evangeliet med dem. Den første, han så komme til tro, var en mand, som var blevet helbredt for en cyste i maven af kristen præst. Helbredelsen gjorde, at han troede på, at Jesus eksisterede. Men først da Jayaram begyndte at besøge ham og dele evangeliet, tog manden imod Jesus som frelser. Mandens familie var den første af mange. I en periode på 20 år voksede Jayarams kirke til 350 medlemmer. 

Kirken voksede på grund af helbredelser

Han fortalte os, hvordan kirken voksede – en oplevelse, som viste sig at gå igen hos alle de srilankanske præster, vores team mødte. Det, de oplevede, var, at “mange nye kom til kirken, når de havde behov for helbredelse, og vi oplevede, at Gud helbredte gennem bøn,” fortæller Jayaram. Gud kalder altså mange nye til tro i Sri Lanka, ved at helbrede dem fra deres sygdom. 

Efter de 20 år kaldte Gud ham til at starte en ny kirke i et nyt område. Han stod igen i en situation, hvor han ingenting havde. Han måtte bygge alt op fra bunden. “Den nye kirke, jeg startede, er kirken vi sidder i nu, og vi er vokset til 70 medlemmer,” siger Jayaram.

Da han byggede kirken i 2022, modtog han hjælp fra Dansk Europamissions givere. “Hjælpen var en stor velsignelse i mit liv, den hjalp mig til at kunne dyrke min egen jord.” Da han viste os sine marker, spurgte vi ham, hvordan han havde tid til at dyrke jorden og være præst på samme tid. Han sagde, at han står op kl. 6 om morgenen og arbejder i marken til middag, mens alle andre også er på arbejde. Resten af dagen bruger han på at dele evangeliet med nye og tjene sin menighed, og på den måde fortsætter hans nuværende kirke også med at vokse.

Støt Sri Lanka: Selvhjælp til fattige præstefamilier