Nordkorea

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Nordkoreansk mor og datter er nu i sikkerhed 

Kina giver stadig ikke asyl til nordkoreanske flygtninge, og opdages de, bliver de sendt tilbage til fængsel i Nordkorea. 

Af Redaktionen

Del artikel

Sydkoreanske menneskerettighedsaktivister har indsamlet tusindvis af øjenvidneberetninger, der tegner et billede af nordkoreanske fængsler, hvor fangevogterne udfører grusom tortur. 

Fra en af vores kontakter i Seoul i Sydkorea, har vi modtaget denne beretning om moren Sei-youn. Hun kom glædeligvis ikke i fængsel, men hun var villig til at løbe risikoen ved at flygte til Kina med sin 15-årige datter, da hun ikke kun se en fremtid i Nordkorea. 

Sei-youn skriver: Min mand arbejdede i en kulmine i Nordkorea tæt på grænsen til Kina. Hans helbred blev gradvist svækket på grund af mange års arbejde i kulminerne under sundhedsskadelige forhold. Han døde i 2017 af akut lungebetændelse. 

Efter hans død var jeg tvunget til at forsørge min datter alene. Det var meget vanskeligt for en kvinde i Nordkorea, hvor økonomien ikke går godt. Ikke lang tid efter at min mand døde, faldt jeg ned af en bakkeskråning, mens jeg plukkede vilde grøntsager og urter for at tjene penge. På grund af faldet beskadigede jeg min ryg.

Derefter vurderede jeg, at det var for vanskeligt at overleve i Nordkorea, så jeg flygtede til Kina med min datter i 2019. Her hjalp en missionær mig. Jeg var så taknemmelig for hjælpen, da jeg havde vanskeligt ved at udføre hårdt arbejde på grund af rygskaden.

Men på grund af covid-19 måtte missionæren rejse til sit hjemland. Vi havde også en del vanskeligheder, fordi vi ikke kunne blive vaccineret. 

Hjertelig tak for hjælpen, slutter moderen Sei-youn, der sammen med sin datter nu er i sikkerhed i Sydkorea. I 2021 blev 21 nordkoreanere reddet med støtte fra Dansk Europamissions givere, og indtil nu er 17 reddet til et sikkert tredjeland i 2022.

Støt