Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Tyrkiet

Tyrkiet

Oplysninger

Tyrkiet
HovedreligionIslam
StyreformPræsidentielt styre
HovedstadAnkara
Befolkning82 millioner
Antal kristne i altAnslået 170.000
Antal konvertitkristneAnslået 6.000

Hvordan bliver kristne forfulgt?

Den 19. november 2019 blev den 41-årige sydkoreanske missionær, Jinwook Kim, knivdræbt på åben gade i Diyarbakir. Kristne har ellers ikke lidt martyrdøden i Tyrkiet siden 2007, hvor to tyrkiske kristne og én missionær blev knivdræbt på det kristne forlag Zirve i Malatya. Forinden havde præsten Andrea Santoro lidt martyrdøden i Trabzon i 2006.   

Desuden er 65 missionærer og deres eventuelle familier udvist eller nægtet indrejse 2019 – 2020. Udviklingen går stærkt netop nu, og hvis den fortsætter, vil der på sigt være færre udenlandske missionærer i Tyrkiet – og de tilbageværende vil ikke kunne indtage lederstillinger i kirken. Det betyder, at lokale tyrkiske kristne i højere grad end før selv må tage ansvar, hvilket på sin vis er en sund udvikling.

Øget søgning efter Jesus

Samtidig med øget pres på kirken fortæller Dansk Europamissions kontakter, at der de seneste 1-2 år har kunnet spores en ny åbenhed for evangeliet i Tyrkiet, ikke mindst hos unge. Nogle kræfters tiltagende islamisering af landet har skabt frustrationer, som får nogle tyrkere til at forlade islam.

Traditionelt er en stor andel af de tyrkere, der er konverteret fra islam til den kristne tro, faldet fra igen efter pres til genomvendelse fra venner, familier og lokalsamfund. Derfor har antallet af tyrkiske konvertitkristne i mange år ligget konstant på omkring 4000-5000. Men i denne tid ser det ud til, at antallet begynder at overstige 6000.

Hvad gør Dansk Europamission?

Dansk Europamissions givere sikrer, at der produceres kristent tv til Tyrkiet.

Dansk Europamissions givere sikrer, at der plantes menigheder i Tyrkiet.