Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Iran

Iran

Oplysninger

Iran
HovedreligionIslam
StyreformIslamisk republik
HovedstadTeheran
Befolkning75 millioner
Antal kristne i altAnslået 850.000
Antal konvertitkristneAnslået 500.000

Hvordan bliver kristne chikaneret, diskrimineret og forfulgt?

Da shahen faldt i 1979, var anslået 500 muslimer konverteret til den kristne tro. Efter den islamiske revolution har muslimer, der konverterer til den kristne tro, og deler deres tro med andre, oplevet hårde forfølgelser, herunder arrestationer, forhør og fængsling. Ledere i undergrundskirken har siden 2017 risikeret op til 10 års fængsel. Siden den islamiske revolution i 1979 har otte præster lidt martyrdøden, den sidste i 2004.

Muslimer, der er konverteret til den kristne tro, er tvunget til at mødes hemmeligt i private hjem, mens etniske kristne grupper som armenere, kaldæere og assyrere kan have kirkebygninger og er repræsenteret i parlamentet. Dog mærker de etniske kristne, at trosfriheden i Iran har en grænse, hvis de proaktivt deler deres tro med det muslimske befolkningsflertal. Eksempelvis lukkede myndighederne en armensk kirke i Teheran, da den holdt gudstjenester på farsi.

Mange muslimer bliver kristne – trods forfølgelse

Trods forfølgelsen er der vækkelse i Iran. Kirkevæksten er ligefrem blevet et fænomen, som forskningen beskæftiger sig med. Bl.a. har ph.d. Sara Afshari skrevet om betydningen af kristent tv, mens ph.d. Duane Miller skønner, at op mod 500.000 muslimer kan være blevet kristne, selvom antallet sandsynligvis er endnu højere.

En forklaring på den kraftige vækst kan findes i præstestyrets natur – at Iran som verdens eneste land ledes af præster på grundlag af shia-islam, hvorfor præstestyret må stå på mål for, hvorledes den praktiseres. Og når befolkningen, som under shahens forholdsvis sekulære styre nød stor personlig frihed, nu oplever økonomisk nedtur og at være underlagt strenge islamiske regler, skaber det modstand, ikke kun mod ayatollaherne, men også islam selv. Denne frustration forårsager, at mange iranere protesterer og søger alternativer, ikke kun i den kristne tro, men også i nyreligiøsitet og ateisme.

Se tidslinje med udviklingen i forfølgelsen her…

Læs fakta om kirken i Iran her…

Hvad gør Dansk Europamission?

  • Nogle kristne idømmes fem og ti års fængsel i Iran. Samvittighedsfangen kan ikke bidrage økonomisk til sin familie som derfor er i en økonomisk vanskelig situation. Gennem Dansk Europamission kan man give mad, lægehjælp samt støtte til at dække udgifter til husleje, vand, el og varme til familier i Iran, hvor den ene ægtefælle sidder i fængsel for sin kristne tros skyld.
  • Iranske kristne har et brændende ønske om at dele evangeliet med deres landsmænd, og derfor sikrer Dansk Europamissions givere, at Nye Testamenter trykkes, indsmugles og distribueres i landet, så kirken fortsat kan vokse.