Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan

Fortalervirksomhed

Fakta: Kristne i Centralasien risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse 

Her uddyber vi i punktform hvordan modstanden kan se ud.

Af Redaktionen

Del artikel

Dansk Europamissions givere og forbedere støtter flere forskellige projekter i landene i Centralaisen.

Nogle kristne i disse lande forfølges, oplever diskrimination, chikane eller overvågning. Deres situation er på mange måder anerledes end vores.

Her uddyber vi i punktform hvordan modstanden kan se ud:

Forfølgelse

  • Fysisk forfølgelse kan finde sted i landsbyer, hvor nogle konvertitter får tæsk, når de bliver kristne. Også børn af konvertitter kan få bank i skolen. Derfor flytter en del konvertitter til storbyen, hvor folk er mere åbne, og man lettere går under radaren i storbyens anonymitet.

Læs også: Hvad er kristenforfølgelse?

Diskrimination

  • Nogle bliver degraderet eller afskediget fra deres arbejde når de konverterer fra islam til den kristne tro. Nogle kristne i vigtige stillinger holder derfor deres tro hemmelig.
  • Mange kirker ønsker at være lovlige, men deres ansøgninger om lovliggørelse kan i nogle områder blive ignoreret.
  • Alle kristne bøger skal godkendes, før de lovligt kan sælges og uddeles.
  • I Kirgisistan kan kristne have udfordringer med at blive begravet på offentlige gravpladser. Det kan være traumatisk, når de kristne skal bruge flere dage på at finde ud af, hvad de skal stille op med deres afdøde. Nogle bliver begravet på øde steder i bjergene.

Chikane

  • Konvertitter kan komme under pres i deres familie, landsby og arbejdsplads for at vende tilbage til islam og gå i moske. 
  • Kristne har ret til at mødes lovligt. Og mens flere kirker er lovlige, chikaneres ansøgere dog i nogle tilfælde til at opgive deres ansøgning, særligt blandt kristne, der er konverteret fra islam. 

Overvågning

  • Præster kan regne med, at KGB’s arvtagere har placeret informanter i deres kirker, som rapporterer til efterretningstjenesten.
  • Kina er begyndt at sælge sit avancerede overvågningsudstyr til nogle lande i Centralasien, hvilket potentielt kan gøre, at landene bliver avancerede overvågningssamfund.

Støtte og forbøn

Denne indsigt kan vi bruge i vores forbøn for kristne i Centralasien. Må Gud beskytte og velsigne kristne, der bliver forfulgt og oplever stor modstand.

Dansk Europamissions projekter, som givere og forbedere støtter, har til formål at hjælpe forfulgte kristne gennem nødhjælps- og udviklingsprojekter. Samt at sætte kristne i stand til at vise Guds kærlighed i deres lokalområde.

Støt Forfulgte kristne generelt