Pakistan

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Kristne i Jaranwala, Pakistan, frikendt for blasfemianklager

Politiets efterforskning er nu afsluttet.

Af Redaktionen

Del artikel

Fredag den 1. marts, 2024, blev to kristne brødre, Umair Saleem og Umar Saleem, frikendt for blasfemianklager. Anklagerne havde ført til islamiske angreb på 21 kristne kirker august 2023.

Der har været gisnet om forskellige årsager til de fysiske angreb på kirkerne i Jaranwala. Netmediet Morning Star News skriver, at politiefterforskningen viste, at de to mænd var blevet hængt ud af tre andre kristne, som havde et personligt fjendskab til dem, fortæller Tahir Bashir, brødrenes advokat. 

Om politiet er kommet frem til et korrekt resultat af sin efterforskning ved vi ikke. Advokaten Tahir Bashir fortæller, at de tre kristne, som kom med falske beskyldninger om at de to brødre havde vanhelliget koranen og skrevet blasfemiske ord, er blevet arresteret og sigtet for blasfemi, ifølge Morning Star News.

Tahir Bashir advokat fortæller: ”Brødrene er frie og er sammen med deres familie nu. Men det er ikke sikkert for dem at vende tilbage til Jaranwala på grund af en alvorlig trussel mod deres liv. Selvom de er blevet frikendt af retten, har der været flere tilfælde, hvor folk, der er anklaget for blasfemi, er blevet dræbt af selvtægtsmænd, selvom de frikendt af domstolene.”

Efter kirkeangrebene i august 2023 flygtede hundredvis af kristne fra byen Jaranwala. Derudover er snesevis af kristnes hjem og butikker beskadiget og plyndret af muslimske folkemængder efter at beskyldningerne kom frem. En skole i den nærliggende by Faisalabad, som Dansk Europamission støttede opførelsen af, blev også forsøgt brændt.

Læs også: Kristen skole og mange kirker brændt

Brødrene var blevet anklaget i henhold til Pakistans berygtede blasfemilov for “bevidste og ondsindede handlinger med det formål at krænke religiøse følelser”, besudling af Koranen og nedsættende bemærkninger om Muhammed, hvilket medfører obligatorisk dødsstraf. De blev også anklaget for “forbud mod handlinger, der har til hensigt eller kan tænkes at opildne til sekterisk had.” Hidtil er ingen dødsstraf blevet eksekveret i af myndighederne i henhold til Pakistans blasfemilove. Dog har folkemængder begået selvtægt dræbt både blasfemianklagede og politikere der har villet ændre blasfemilovgivningen.

Læs mere om blasfemilovene og usikkerheden for minoriteter i Pakistan: Pakistans kristne skal navigere i et af verdens mest usikre samfund 

Dommerne i højesteret sagde ved en nylig høring, at de beklagede, at statslige embedsmænd lader sig skræmme af ballademagere, som opildner folk til at angribe religiøse minoriteters ejendomme.

Pakistans blasfemilove, som de islamistiske partier støtter, kræver dødsstraf for at fornærme Muhammed og gør det strafbart med livsvarigt fængsel at fornærme Koranen eller islam.

Støt Dansk Europamissions arbejde