Syrien, Tyrkiet

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Voldsomme indtryk i Tyrkiet

En far vidste os, at han havde fundet noget af sine børns legetøj i murbrokkerne.

Af Samuel

Del artikel

Billede: Anders Graversen iagttager nogle af ødelæggelserne efter jordskælvet i Antiokia.

Formand for Dansk Europamission, Anders Graversen, vor økonomimedarbejder, Steven, og undertegnede har besøgt Antiokia i Tyrkiet. Byen hvor kristne for første gang blev kaldt kristne.

Det var voldsomt at se familier lede i sammenstyrtede boligblokke efter deres ejendele. En far vidste os, at han havde fundet noget af sine børns legetøj i murbrokkerne.

Her mødtes vi med lokale kristne, der rækker ud til ofrene for jordskælvene.

Artiklen fortsættes under billedet…

Anders og Samuel hjælper lokale nødhjælpsarbejdere med at lagre vandbeholdere.

Om aftenen lå mange huse og boligblokke mørke og forladte hen. Nogle huse er helt ødelagte, mens andre har revner. Folk tør ikke bo i dem, hvis de ikke er sikre.

Midt i det hele er kirken i aktion. En præst vi gennem flere år har samarbejder med i Izmir, startede bilen få timer efter de første jordskælv og satte kursen mod Antiokia.

Sammen med andre kristne ledere startede han for nogle år siden startet en nødhjælpsorganisation, og de havde forberedt sig på hvordan de ville hjælpe, hvis jordskælv igen ramte Tyrkiet. Og her mødte vi ham igen, denne gang i Antiokia – sammen med flere frivillige.

Læs mere om Tyrkiet her…

Under vort ophold i Tyrkiet kørte vi ud til landsbyer, hvor folk sov i telte og gav familierne fødevare- og hygiejnepakker. Desuden råder teamet over sanitetsvogne, hvor overlevende kunne få vasket tøj, komme i bad og på toilet. Det var dejligt at opleve stor taknemmelighed for hjælpen.

Artiklen fortsættes under billedet…

Billede: Uddeling af hygiejne- og fødevarepakker til overlevende for jordskælvet.

Nødhjælp nedbryder skepsis mod kristne

Myndigheder og civilsamfund ved, at lokale, tyrkiske konvertitkristne står bag denne indsats. Skepsis og fordomme kan nedbrydes, når kristne viser Guds kærlighed mod nødlidende i handling. Det kan vække interesse for kirken i et land, hvor den jævnligt i medierne er blevet stigmatiseret og udskammet.

Eksempelvis har politikere og embedsmænd mødtes med de kristne nødhjælpsarbejdere, set arbejdet og udtrykt stor påskyndelse af indsatsen. Denne kontakt skaber ikke de store overskrifter, men i det stille gavner den konvertitkirkens rygte blandt politiske beslutningstagere og myndigheder.

Hjertelig tak om du fortsat vil bede for den tyrkiske konvertitkirkes store nødhjælpsarbejde.

Støt