Sri Lanka

Hjælp til selvhjælp til nødlidende kristne

Selvmordsbomber i Sri Lanka: De betalte den ultimative pris

To fattige familier mistede begge et af deres børn i terrorangrebet, som i påsken 2019 kostede omkring 250 mennesker livet. Læs her, hvordan de efterfølgende af Dansk Europamissions givere fik hjælp til at komme på fode igen.

Af Søren Strømme Ehlers

Del artikel

Kulen, hans kone Vara, deres døtre Viveka og Dinah og sønnen Pragash havde været en del af Zionkirken i Batticaloa i det østlige Sri Lanka siden 1999. Kulen arbejder som chauffør for de lokale myndigheder, og før levede familien primært af hans løn.

Påskesøndag 2019 skulle børnene som sædvanlig afsted til søndagsskolen tidligt om morgenen. Mens deres mor gjorde sig klar til gudstjenesten, kørte deres far afsted for at sætte dem af ved kirken. Da børnene kort efter var ved at spise morgenmad i kirken, detonerede en selvmordsterrorist sin bombe. 

Trykbølgen ramte Pragash med en sådan kraft, at han blev kastet omkuld og slog sit hoved meget alvorligt. Senere samme dag døde han af sine kvæstelser. Den ene datter blev ramt i hovedet og halsen af flere bombefragmenter og fik desuden skader på seks af sine tænder. Hun overlevede, men der sidder stadig to fragmenter fra bomben i hendes krop. Den anden datter fik skader på sine ører og måtte indlægges på hospitalet. I næsten seks måneder døjede hun med ringen for ørerne.

Familien stod nu pludselig med store ekstraudgifter til behandling af børnene, og det blev hurtigt klart, at Kulens indkomst ikke slog til. Derfor kom Vara på, at hun kunne åbne en lille bod og sælge mad ved vejen. Men hendes læge frarådede det, da det ville være for krævende med hendes i forvejen dårlige helbred. I stedet ville hun så åbne en lille købmandsbutik.

Kulen, Vara, Viveka og Dinah i butikken, som de har startet for at blive selvforsørgende.

Dansk Europamissions givere sikrede, at familien fik en økonomisk starthjælp til åbningen af Varas købmandsbutik, og det lykkedes hende at få gang i forretningen. Fordi hun fik hjælp i rette tid, har hun nu en stabil indtægt, og hun kan derfor bidrage til familiens økonomi. Hun har endda planer om at udvide butikken i fremtiden. Vara ønsker at takke alle dem, der har støttet projektet. Hun fortæller desuden, at hun beder for alle dem, der er en del af projektet.

Karuna hustru blev ramt af bombe og hans yngste datter døde i selvmordsangrebet

Karuna, hans kone Sumathy og deres døtre gennemlevede en lignende tragedie. Forældrene er begge ufaglærte arbejdere. Karuna arbejder med varetransport for en nærliggende butik. Sumathyhar et deltidsjob som hushjælp. Som så mange andre deltog de i den skæbnesvangre påskegudstjeneste i 2019. Karuna var den eneste, der slap uskadt fra det.

Sumathy blev alvorligt kvæstet af fragmenter fra bomben, som stadig sidder i hendes krop. Det er planen, at hun skal have opereret en metalplade ind i sin arm, men lægerne er usikre på indgrebet, da hun også er diabetespatient. De frygter, at operationen ikke vil gå godt, men der er ikke andet, de kan gøre.

En af døtrene fik mindre skader på sit ben, men efter endt behandling er hun nu hjemme igen. Den yngste datter blev ramt af bombefragmenter, som satte sig fast i hendes mave, og hun måtte kæmpe for sit liv på skadestuen. Lægerne var nødt til at fjerne hendes galdeblære i en kompliceret operation. Desværre døde hun nogle måneder senere af komplikationerne.

Karuna gik som den eneste fri. Han stod nu med den svære opgave at tage sig af sin familie, som udover de fysiske skader også var dybt traumatiseret og sørgede over tabet af den yngste datter. Karuna blev selv så medtaget psykisk, at han ikke længere kunne passe sit arbejde.


Karuna stod nu med den svære opgave at tage sig af sin familie, som sørgede over tabet af den yngste datter. 


Dansk Europamissions lokale samarbejdspartner har derfor ydet familien økonomisk bistand. For pengene køber de kyllinger, som kan generere en ekstra indtægt. Somme tider har Karuna kræfter til at tage tilbage på arbejde, så han igen kan tjene penge til sin familie. Han er taknemmelig for den hjælp, de har modtaget. Hans kone er deprimeret, men arbejdet med kyllingerne hjælper hende til at få ro i hovedet. Han ønsker at takke alle dem, der har bidraget til projektet og fortæller, at familien sammen beder og takker for alle bidragsyderne.

Fakta 

I 2019 gav Dansk Europamissions givere 27 fattige kristne familier på Sri Lanka hjælp til selvhjælp, så de kan blive selvforsørgende. 

Støt Sri Lanka: Selvhjælp til fattige præstefamilier