Lukkede lande

Menighedsplantning, Teologisk uddannelse

Teologistuderende: Det er en udfordring at beholde den bibeltro tilgang

Adilet* blev klar over, at sund teologi ikke kommer af sig selv og besluttede at ville videregive Jesus-stafetten.

Af Michael Haahr

Del artikel

Faren for at miste en sund tilgang til Bibelen gælder for enhver kirke – ikke kun i Danmark, men også i andre lande. I et land i Centralasien, som vi desværre ikke kan nævne her, er det ikke anderledes. Den unge kirke er voksende, men som ethvert barn har brug for gode rammer for at vokse op – sådan har kirken også brug for teologer for at danne disse rammer.

Jeg møder Adilet på en rejse til Mellemøsten. Han er 37 år gammel, har to børn og har tidligere uddannet sig inden for økonomi. Han er nu i gang med teologistudiet på en 2,5 års bachelor.

Hvordan startede interessen for teologi?     

– Jeg kom til tro på Jesus i 1999. Derefter startede jeg på bibelskole, og da jeg var færdig, tog jeg på missionsrejse med skolen. Her var jeg til hjælp for præsten med samtaler, prædikener og diakonalt arbejde. Det var her, jeg fandt ud af, at teologien og dogmatikken bag den kristne livsførelse er vigtig for at forstå evangeliets radikalitet og dets pointer. Jeg opdagede, at der var områder, hvor vi i vores kristne kirke ikke prædikede alt.


“Jeg tror på, at vi i fællesskab, enighed og som ét legeme kan bevare hinanden i den sunde teologi og derved i fællesskab glæde os til himlen.”


Kan man sige, at du opdagede en svag eller decideret forkert teologi?

– Uden at jeg kan fremhæve noget præcist, så ja. Jeg vil mene, at her findes usund teologi, men det er blot min forståelse. Vores kirke har en kort historie sammenlignet med mange europæiske kirker. Jeg tror også, at en af vores udfordringer er, at man med en kort bibelskoleuddannelse og yderligere blot ni måneders kursus kan blive ansat som præst. Nogle af dem, som går denne vej, er lavt uddannet. De er derfor ikke vant til at gå systematisk til værks, men læser blot Biblen vers for vers uden det akademiske overblik. Det har sin charme – men der er brug for, at nogle går til Bibelen systematisk og læser den i sin helhed og tør formidle de svære ting.

Er dét grunden til, at du læser teologi, eller har du også andre tanker?

– Det er ikke kun derfor. Jeg elsker Jesus og ønsker at ære ham med mit liv og derfor også min uddannelse. Kirken i mit land er ung og uerfaren, og den har brug for god systematisk og bibeltro undervisning. Jeg føler mig underkvalificeret som forkynder og som leder. Derfor er mit mål også – ved Guds hjælp – at få en god teologisk forståelse for at kunne videreformidle det budskab, jeg selv har fået.

– Vi står over for en stor udfordring med at viderebringe vores tro til den næste generation. At give stafetten videre, så de får kraft til at løbe deres eget løb. Den nye generation er nemlig i stor risiko for at miste den sunde tilgang til Bibelen. Jeg tror derfor, at vi gennem teologisk uddannelse kan beholde den rette tilgang og fastholde troen på Jesus.

Har du et mål for kirken?

– Udover at jeg gerne vil have min kirke til at stå for en god, systematisk og solid teologi, så er mit stærkeste ønske, at kirken ikke må være isoleret, men at den skal forbindes på kryds og tværs. Både inden for landegrænsen, men også at vi om muligt må tilkobles kirken internationalt. Det er mit ønske – for jeg tror på, at vi i fællesskab, enighed og som ét legeme kan bevare hinanden i den sunde teologi og derved i fællesskab glæde os til himlen.

Det lyder som lidt af en udfordring, men du virker motiveret?

– Det er en stor udfordring, men ja, jeg er motiveret. Når jeg lærer mere og mere, har jeg også et ansvar for at videregive det. Jeg ønsker, at kirken skal bestå de prøvelser, som er her nu og som vil komme. Disse prøvelser kommer vi kun igennem med en sund teologi. Jeg har ansvar for at tænke på generationen efter mig og oplære dem i den kristne tro. Lige nu er vi 50 personer i den kirke, jeg kommer i. Om søndagen er vi 20-30 stykker. Det er et dejligt fællesskab, men jeg ønsker, at vi bliver endnu flere!

*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn

Støt Teologisk uddannelse til præster i den forfulgte kirken