Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Tyrkiets angreb sender 150.000 mennesker på flugt i Syrien

Af Samuel

Del artikel

Tyrkiets angreb på Afrin i Syrien fra januar til marts har drevet 150.000 mennesker på flugt i landet. Mindst 200 civile er omkommet. Dog er det er lykkedes for de 300 kristne familier i Afrin, som vore samarbejdspartnere kender til, at flygte uskadt natten mellem fredag den 16. marts og lørdag den 17. marts – kort før de islamistiske oprørere i samarbejde med de tyrkiske tropper indtog Afrin.

Flygtningene kunne ikke tage noget med sig ud over det, de kunne bære. Kurdiske muslimske naboer, der er blevet i Afrin, og som er venner med kristne, fortæller dem, at tyrkernes jihadistiske allierede har plyndret og vandaliseret kirkebygninger, sat miner op og at de jagter såkaldte murtaddin – mennesker, der har forladt islam. De få naboer, der er blevet i Afrin, har advaret de kristne om ikke at komme tilbage til Afrin, da deres liv vil være i fare.

I det øjeblik det tyrkiske militær begyndte det angreb i januar 2018, blev adskillige landsbyer med kristne indbyggere bombet, hvilket igangsatte en flygtningestrøm mod hovedstaden Afrin.  Her gav deres kristne brødre og søstre flygtningene husly i deres hjem og i kirkerne. Men bombardementet intensiveredes, og mange civile blev dræbt – selvom Tyrkiet benægter det. Skoler og hospitaler blev beskudt og plyndret. Lige til den sidste dag blev der afholdt gudstjenester i byen Afrin. Til sidst var der ikke længere noget håb om, at byen kunne holdes, da angriberne havde afskåret al el- og vandforsyning.

Flygtningene søger mod Aleppo

For at undgå et blodbad tillod de kurdiske tropper nu civilbefolkningen at flygte. Indtil da havde de kurdiske tropper forhindret de fleste i at flygte. Men nu oplyste styrkerne indbyggerne i Afrin via højttalere om, at alle frit kunne forlade byen, og at de, tropperne, ville trække sig tilbage.

Af frygt for terroristerne, og med mindet om de lidelser, der har overgået dem gennem historien, forlod over 150.000 mennesker med det samme Afrin, blandt dem kristne konvertitter, yazidier, armeniere og kurdere.

Mange flygtninge søger mod Aleppo, men bremses nord for byen af Assads regeringsstyrker, og opholder sig i skrivende stund i landsbyer som Tall Rif at, Nublu og Zahra.

Nogle har under flugten slået lejr på åbne marker eller i overfyldte landsbyer. Nogle af de unge mænd, der er flygtet fra Afrin, er allerede blevet tvunget ind i Assads hær.

Tak om du vil bede om, at disse flygtninge, der er blevet revet op med rode, må finde hjælp og et trygt sted at bo. Tyrkiets udmeldinger om, at de vil fortsætte deres militære operationer mod de kurdiske regioner længere mod øst, skaber stor uro blandt de kristne. Denne militærkampagne vil skabe endnu større flygtningestrømme, fordi de kurdiske områder er blevet tilflugtssteder for de utallige internt fordrevne, heriblandt især kristne og andre minoriteter.

Modige lokale syriske kristne hjælper

Midt i den nu genopblussede borgerkrig rækker lokale kristne nødhjælpshold en hjælpende til de nødstedte. De lokale nødhjælpshold, vi støtter, giver nødhjælp til 300 kristne familier og derudover 500 familier med anden baggrund.

En lokal præst, Amir Sana, skriver i et brev:

”Jeg vil gerne beskrive det, der er overgået civilbefolkningen og specifikt de troende, og hvad deres behov er. Der er flere end 150.000 mennesker, der har måttet flygte på grund af krigen. Efter mit besøg i de berørte områder, fik jeg forståelse for, hvad flygtningenes største behov er:

  1. Nødhjælpskurve med ris, gryn, linser, sukker, te, olie, timian og ost.
  2. Hygiejneartikler, herunder sæbe til håndvask, opvaskemiddel, sæbe til tøjvask, shampoo og en kam.

Disse er de mest presserende behov for de mennesker, der er blevet fordrevet på grund af krigen. Som konflikten skrider frem, vil deres behov ændre sig. Indtil da er ovenstående det, vi desperat har brug for, for at kunne hjælpe de fordrevne”, skriver præsten Amir.

Hvor er det stærkt at se de lokale syriske kristne række ud til mennesker i nød. De kristne bor selv i et diktatur og et borgerkrigshærget, forarmet land. Men kærligheden fra Gud driver de kristne til blive og hjælpe de udsatte. Du kan støtte de lokale syriske kristne og give de flygtende mad og hygiejneartikler. Du kan vise dem, at de ikke er glemt i en krigszone, men at der er mennesker der tænker på dem.

Midt i krigens mørke er de kristne et skinnede lys og peger med deres kærlighedsgerninger hen på det håb, der er i bibelen.

Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en familie har mad, vand, hygiejneartikler og medicin i en uge.

Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre, at en familie har mad, vand, hygiejneartikler og medicin i en måned.

Tak om du vil stå sammen med de lokale syriske kristne og række de fordrevne en hjælpende hånd.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne