Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Interview: Kristen radio sendes ind over Syrien

Et sjælesørgerisk program er målrettet yazidikvinder, der blev voldtaget af Islamisk Stat.

Dansk Europamissions givere sikrede sidste år, at en ny kristen radiostation kunne åbnes i Tyrkiet og bidrager nu også til, at kristne radioudsendelser kan sendes ind over Syrien. Jeg møder ikke lederen af Radio Shema, Soner Tufan, i Tyrkiet – men af alle steder i Haderslev, hvor han gæster Norea Mediemission, der også samarbejder med den kristne radiostation 

Elegant klædt, som tyrkere typisk er, og engageret, fortæller han om, hvordan radio og internet kan bruges til at dele evangeliet – ikke kun i Syrien, men også Tyrkiet. Et land hvor 40 missionærer og deres eventuelle familier, alene i 2019 blev smidt ud af landet, og en sydkoreansk missionær led martyrdøden, men hvor mange tyrkere samtidig søger svar i den kristne tro. 

Hvorfor starte en ny radiostation i Midyat? 

– Årsagen er, at vi havde et ønske om ikke kun at sende kristen radio på tyrkisk, men også på arabisk, kurdisk og assyrisk. De fleste assyrere i Tyrkiet bor i Midyat og er ortodokse kristne. Vores mål er ikke, at de skal skifte til en protestantisk kirke, men at de må opleve Guds kærlighed ved at tage imod Jesus som deres personlige frelser. 

Et mindretal af assyrerne er flygtet fra Islamisk Stat, og vi føler et ansvar for at nå dem. De har haft det meget svært ligesom yazidierne, som ligeledes er flygtet fra Islamisk Stat og taler arabisk.  

Dansk Europamissions givere har siden 2014 givet nødhjælp til kristne og andre nødlidende i Nordsyrien – bl.a. i det område hvortil der nu sendes kristen radio fra Tyrkiet.

Radioudsendelserne når også ind i det nordlige Syrien. Hvorfor er det vigtigt? 

– Selvom der er en grænse midt i den region, vi sender til i det sydøstlige Tyrkiet og Nordsyrien, er det vigtigt også at sende til Syrien, da mange rejser frem og tilbage over grænsen. De har brug for at høre sandheden fra Guds ord. Så vidt vi ved, er der ingen kristne FMradiostationer i Syrien. Dette krigsramte område har desperat brug for at høre håbet i evangeliet.  

Hvilke typer programmer sender Radio Shema? 

– I alle programmerne præsenteres evangeliet. Ét program er sjælesørgerisk, hvilket er meget relevant for yazidier, hvor nogle af deres kvinder blev voldtaget af Islamisk Stats krigere. De har brug for helbredelse. Vi kender nogle af dem personligt og prøver at hjælpe dem. Vi oplever, at sjælesorg fører til helbredelse af de indre sår, kvinderne er påført som følge af overgrebene. 

Soner Tufan fortæller, at voldtægtsofrene gennem programmerne lærer at elske deres børn, som de blev gravide med under voldtægten – og at tilgive voldtægtsmændene.

Eksempelvis blev en kvinde voldtaget 2030 gange, blev gravid og ville ikke føde barnet. Hvordan håndterer en kvinde som hende at føde et barn med sæd fra en IS-kriger? Vi har programmer om, hvordan disse kvinder kan elske deres børn – hvordan de kan tilgive. Det er en slags førstehjælp for dem. I produktionen af disse udsendelser om følsomme emner må vi lytte til Gud, og han må give visdom. 

Har I fået nogle reaktioner på programmerne? 

– Ja, foreløbig har vi fået en henvendelse fra Syrien, og flere lyttere på den tyrkiske side har fortalt, at de er glade for udsendelserne. Den assyrisk-ortodokse metropolit er også glad for vores arbejde.  

 

Støt Tyrkiet: Kristen radio nu