Pakistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Ældre kristen mand død af kvæstelser efter angreb af folkemængde

Mandag den 3. juni kl. 00.30 døde den 74-årige Nazeer Masih Gill. Årsagen var, at han lørdag morgen den 25. maj blev angrebet af en vred folkemængde grundet en falsk blasfemianklage.

Af Rebekka

Nazeer Masih Gill efter angrebet den 25. maj 2024 i Sargodha-distriktet i Pakistan. (X-indlæg af biskop Azad Marshall)

Del artikel

Den 25. maj blev Nazeer Gill angrebet af en vred folkemængde, som beskyldte ham for at have brændt sider af Koranen. De satte ild til en skofabrik, der tilhørte den kristne familie og vandaliserede hans hus og satte ild til det efter at have ødelagt vægge og døre. De fik Nazeer Gill udenfor, hvor de begyndte at torturere ham med mursten, sten og pinde mens han lå blødende på jorden.

Sultan Gill, søn til Nazeer Gill, fortæller om situationen

Da folkemængden angreb var der 11 familiemedlemmer inde i huset i Mujahid Colony, herunder hans far, mor, kone, tre børn og fem børn af hans ældre bror, fortæller Sultan Gill til Christian Daily International-Morning Star News. Han fortæller videre, at de allerede fra kl. seks om morgenen kunne høre råb udenfor deres hovedport. Han fortæller, “Da jeg gik ud for at forhøre mig, så jeg en gruppe på 20-30 muslimer, som påstod, at min far havde brændt sider af Koranen. Jeg forsøgte at berolige dem og bad også om tilgivelse på min fars vegne, hvis han rent faktisk havde gjort noget forkert, men de nægtede at lytte.”

Han fortæller videre, “I mellemtiden var folkemængden vokset til flere hundrede, og så snart politiet fik min familie udenfor, tog nogle mennesker min far fra politifolkene og begyndte at torturere ham. Jeg forsøgte at redde ham, men politiet fortalte mig, at hele familiens liv var i alvorlig fare, og at det var vigtigt at bringe os i sikkerhed. De forsikrede mig om, at de ville redde min far fra folkemængden, hvorefter jeg gik med til at tage afsted, men det lykkedes dem ikke at redde ham i tide”. Af sikkerhedsmæssige årsager blev Sultan Gill og hans familie flyttet af politi og sikkerhedsfolk til et af regeringens safehouses, hvor de stadig befinder sig. Sultan Gill er også medlem af den presbyterianske kirke.

Sultan Gill fortæller, “Vi har fået at vide, at vi ikke kan vende tilbage til vores hus i nogle dage, da det ikke er sikkert endnu, men hele episoden har været så traumatiserende for os alle, at jeg ikke tror, vi nogensinde vil være i stand til at genoptage vores normale liv der.” Familien er meget berørte af situationen og er dybt chokerede og bange. Familiens værdigenstande og ejendele blev plyndret, og folkemængden brændte nogle af værelserne i huset ned og ødelagde infrastrukturen.

Han er i tvivl, om familien vil være i stand til at genoptage deres forretning, på trods af forsikringer fra politiet og myndighederne. Sultan Gill drev forretningen sammen med sin far, Nazeer Gill. Han fortæller, “Vores forretning blomstrede, hvilket gjorde nogle lokale muslimer jaloux på vores succes. Der har været flere forsøg på at inddrage os i falske sager, som vi har klaret med bravur, men denne gang har de misbrugt religionen til at forfølge os.”

Læs om angrebet på Nazeer Gill her: Ældre kristen i kritisk tilstand efter falsk blasfemianklage

Politiet har foretaget mere end 100 anholdelser af mistænkte, og i mellemtiden har politiet også registreret en blasfemisag mod Nazeer Gill. En nevø har benægtet beskyldningerne, skriver Dawn.com. 

Nazeer Gills kvæstelser førte til hans død

Den 25. maj blev Nazeer Gill flyttet til et militærhospital, hvor hans tilstand blev stabiliseret. Sagen har floreret på de sociale medier, hvor der gik rygter om, at både Nazeer Gill og Sultan Gill var døde. Dog forklarede en nevø til Dawn.com, at Nazeer Gill havde det ”fint og var i live” og var blevet flyttet til et andet hospital for at blive behandlet.

Sultan Gill fortæller om situationen, “Lægerne foretog to operationer for at redde hans liv, men på trods af at de fjernede knoglefragmenter fra hans hjerne, var hans tilstand stadig usikker, og han kunne ikke overleve.” Nazeer Gill fik flere kraniebrud og kritiske blodpropper i hans hjerne. Politiet forsøgte at gribe ind, men folkemængden var for stor. Ambulancen, som Nazeer Gill blev transporteret i, blev også beskadiget, hvilket var med til at komplicere redningsarbejdet ifølge Christian Daily International-Morning Star News.

Den 3. juni kl. 00.30 afgik Nazeer Gill ved døden på et hospital i Rawalpindi. Han blev herefter flyttet tilbage til Sargodha, så han kunne blive begravet. 

Sorg i Pakistan

Angrebet har udløst landsdækkende og international fordømmelse og protester mod forfølgelse af kristne og andre minoriteter, der beskyldes for blasfemi.

Præsidenten for Church of Pakistan, biskop Azad Marshall, lagde en sørgebesked på X, hvor der blandt andet stod: “I dag bør hver eneste pakistaner være tynget af sorg, ikke kun over grusomhederne i et fremmed land, men lige her. Endnu en gang har hadet bragt os til et sted, hvor vi må stille spørgsmål. Spørgsmålet er ikke ‘Hvornår vil det stoppe?’, for ud over ødelæggelsen af hjem og liv, ud over det brutale drab på en hårdtarbejdende mand, ud over ødelæggelsen af et samfund og en families sorg, er vi allerede kommet for langt!”

Catherine Sapna, administrerende direktør for advokatgruppen Christians True Spirit, sagde, at hun kunne mærke frygten og traumet hos familien Gill, da hun mødte dem mandag den 3. juni. “Familien var blevet bragt dertil i nogen tid for at deltage i begravelsen af deres ældste. Under min samtale med Gills børnebørn kunne jeg fornemme, at den blodige og voldelige hændelse havde sat dybe spor i dem. Jeg mødte også offerets enke; hun er i 70’erne, men sorgen er så stor, at hun ikke var i stand til at sige noget. Når jeg ser deres tilstand, tror jeg ikke, det er sikkert for dem at fortsætte med at bo der.”

Generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen, fortæller: “Nazeer Masih Gils død skriver sig desværre ind i rækken af mange pakistanere, som har lidt en helt uretfærdig og meningsløs død. Fra 1947 til februar 2021 er mindst 89 personer således blevet dræbt af ekstremister i civilsamfundet, ifølge det pakistanske Center for Research and Security Studies. Ikke fordi de er dømt for blasfemi ved en domstol, men alene fordi islamiske ekstremister kan lykkes i at opildne folkemængder til at begå selvtægt og angribe personer, der blot er anklaget for blasfemi eller kæmper for at ændre blasfemilovene. Eksempelvis blev en kristen politiker, Shehbaz Bhatti, der var medlem af underhuset i Pakistans parlament, dræbt i 2013, blot fordi han ville reformere blasfemilovgivningen.”

Forbøn

Bed for Nazeer Gills familie i deres sorg. Bed for at Gud må give dem trøst, og at de lokale kristne må finde et håb i Ham, så de ikke skal frygte mere. 

Støt Pakistan: Skolegang til fattige kristne børn

Dansk Europamission har et skoleprojekt i det nordvestlige Pakistan. I dette område står det pakistanske Taliban og andre islamiske ekstremistiske grupper stærkere end i andre dele af landet. Det koster 1040 kr. at sikre, at et barn fra en fattig og forfulgt kristen familie kan få skolegang. Derigennem kan de allermest udsatte kristne familier få hjælp til selvhjælp, så de kan løfte sig ud af ekstrem fattigdom.