Tadsjikistan

Ikke-kategoriseret

Tadsjikistan: “Det er nogle værdifulde minder for min mand og mig” 

På rejsen til Tadsjikistan kom deltagerne tæt på lokale kristne, hørte deres historier om, hvordan de kom til tro og om troens konsekvenser.  

Af Rebekka

Del artikel

I slutningen af oktober var 19 danskere i Tadsjikistan. På rejsen kom deltagerne helt tæt på lokale kristne, hørte deres historier om, hvordan de kom til tro, men også om de konsekvenser, dette valg kan have.

Tadsjikistan er det fattigste af landene i Centralasien og ligger nord for Afghanistan i udkanten af Himalaya-bjergene. Rejsedeltagerne oplevede den vilde natur og mødte mennesker, der får hjælp i Dansk Europamissions projekter i landet.

“Alle møderne med folk gjorde et stort indtryk på mig” 

En af rejsedeltagerne var sygeplejerske Inge Skadkær Hansen fra Værløse. Inge kan godt forstå, at Peter og Johannes i Bibelen sagde til Jesus, ‘skal vi ikke bygge en hytte’ på Forklarelsens Bjerg, fordi de ikke ville tilbage til dagligdagen igen. “Det er et godt eksempel på, hvordan jeg har det efter sådan en rejse. Jeg har spurgt mig selv, hvorfor jeg tog til Tadsjikistan. Jeg har altid elsket at læse bøger, hvor folk fortæller om deres trosoplevelser. Derfor gør det også indtryk på mig at høre dem fortælle om, hvordan de blev forvandlet i den kristne tro. Derudover var mødet med kvinderne også stærkt. I stedet for at blive knækket af fortiden, tager de kampen op og får noget konstruktivt op at stå. Alle møderne med folk gjorde et stort indtryk på mig.”

Læs også: Kom med på inspirationstur til Tadsjikistan 2. juni til 10. juni 2024

“Det er nogle værdifulde minder for min mand og mig”

Doris Christensen og hendes mand Jens Jacob er fra Allerød. Oplevelserne sammen med kvinderne står helt unikt, fortæller Doris: ”Vi grinede sammen, snakkede på hver vores sprog og tog billeder af hinanden. Når jeg ser billederne, ser jeg glæden, der stråler ud af deres øjne. Man kunne mærke det sammenhold, der var imellem dem. Det har fyldt mit hjerte rigtig meget. En af kvinderne gav mig to dejlige øreringe, og det er den bedste gave, jeg har fået længe.”

“Det er nogle værdifulde minder for min mand og mig, fordi de udstråler det håb, de har fået. Det vil jeg tage med videre, fordi jeg synes, der er et stort vidnesbyrd i det. Og så at der er nogen, der bliver kristne, og hvor en kvinde fortæller ”nu er jeg her, fordi jeg gerne vil give det videre”. Det kan jeg leve længe på. Jeg tror, det bringer håb, men også forsoning i verden, at vi tager sådan nogle minder med os hjem og fortæller om dem. Det giver fred imellem de forskellige folkeslag.” 

“Den allerstørste oplevelse for mig var at være ude i bjergene”

En anden af deltagerne er Berit Ploug fra Veksø, som til daglig er chefkonsulent i Rigspolitiet. “Den allerstørste oplevelse for mig var at være ude i bjergene,” fortæller Berit. “Det var en kombination af at trække stikket helt og at være uden kontakt med omverdenen og samtidig nyde den fantastisk smukke natur, hvor der var bjerge til alle sider. Jeg var fuldstændig blæst bagover.”

“Derudover var det spændende at dele liv med de andre i gruppen undervejs på turen. Jeg synes, at det var en god gruppe, ikke mindst på grund af den fælles kristne referenceramme. Inden jeg tog afsted, var jeg glad for, at det ikke blev italesat som, at vi skulle ned og lære vores værter noget, men derimod at vi skulle få ny inspiration. Det var lige præcis den oplevelse, jeg havde, at de gav mig mange refleksioner med hjem ift. mit liv i Danmark. Det var bl.a. meget rørende at se, hvordan de lever deres tro ud, på trods af de konsekvenser, det kan have i deres liv.”

Ny rejse til Tadsjikistan på vej i maj eller juni 2024

Ønsker du at møde kristne, der risikerer forfølgelse og diskrimination – og se hvorledes de deler Guds kærlighed med nødstedte? Eller ønsker du at vide mere? Så skriv til rejseleder Palle Flyger på email: palle@daneu.dk