Yemen

Nødhjælp og udviklingsprojekter, Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

16 millioner mennesker mangler desperat mad og vand i Yemen

Men kirken giver mad og regnvandsopsamlingssystemer til de nødlidende

Af Samuel

Del artikel

I Yemen udspiller verdens værste humanitære katastrofe sig, ifølge FN. Men den voksende kirke er aktiv og hjælper udsatte. Ved at uddele regnvandsopsamlingssystemer og nødhjælp kan yemenitiske kristne give fattige værdighed og hjælp, midt i en katastrofesituation. Dermed får kirken en stemme i samfundet, når den rækker ud til nødlidende, og fjendtlighed mod kristne kan blive nedbrudt.

Fra vores projektpartner har vi modtaget disse vidnesbyrd om mennesker, der har fået hjælp. Et af de ægtepar, der har fået hjælp er Mariam og Ahmed.

Mariam skal ikke længere gå to timer efter vand

De bor sammen med deres børn og deres forældre. Ahmed rejser ofte til andre byer i forbindelse med sit arbejde, så han kan forsørge sin familie, så de har, hvad de skal bruge. Det er Mariams ansvar at tage sig af familien, gøre rent og lave mad. Det betød, at hun var nødt til at hente vand hver dag. Mariam blev lykkelig, da hun fik en vandtank til deres hus. “Det vil gøre en kæmpe forskel for mig og min familie, at jeg ikke længere skal gå to timer hver dag frem og tilbage til den nærmeste brønd!”, udbrød hun. “Jeg vil få tid til at se efter mine børn. Og min mand kan tage på arbejde uden at bekymre sig om, hvor vi skal skaffe vand hver dag.”


Det vil gøre en kæmpe forskel for mig og min familie, at jeg ikke længere skal gå to timer hver dag frem og tilbage til den nærmeste brønd! – Mariam


Ahmed var arbejdsløs internt fordrevet, men får mad og indtjeningsmulighed

Mad klar til at blive uddelt

Ahmed og hans familie måtte flygte fra deres hjem på grund af krigen. Nu bor de sammen med tre andre familier i et nyt område. Der er ingen jobmuligheder for interne flygtninge i dette område, så Ahmed havde ikke noget arbejde. Det lokale nødhjælpshold sørger for mad til den sultne familie og hjalp Ahmed med endelig at finde en indtjeningsmulighed ved at sælge grønsager på et lokalt marked og på den måde sørge for sin familie. Nu er han glad, og familien deler maden med de andre tre flygtningefamilier, som også mangler arbejde. Det er ikke altid at historier ender så godt, da de alt for mange flygtninge fra krigen er en tragedie, der stadig udfolder sig.

Alfatahs børn kan nu få bedre skolegang – på grund af regnvandsopsamlingsprojektet

Abdu Alfatah er en ældre mand med fem børn. Hver dag leder han efter arbejde, så han kan forsørge sin familie. Hans kone er der ikke længere, og børnene mangler alle at færdiggøre deres skolegang. De plejede at dele opgaverne imellem sig, så den ene halvdel gik efter vand, og den anden halvdel gik i skole. Børnene gik til brønden tidligt om morgenen og vendte tilbage, når solen var ved at gå ned, uden at have fået frokost. Nu da de har fået et regnvandsopsamlingsanlæg, kan de alle gå i skole. Nu hvor de har en vandtank, et filter og sæbe i huset, har de bedre mulighed for at passe deres skolegang. Abdu Alfatahs helbred er også blevet bedre, efter at han er begyndt at drikke filtreret vand. Han og hans familie er taknemmelige for nødhjælpsteamets arbejde og alle de givere, der gjorde det muligt.

Hjertelig tak til alle der står sammen med udsatte i Yemen.

Fakta: Desperat mangel på vand og mad

  • Ud af landets 30 millioner indbyggere har 18 millioner desperat brug for vand, ifølge Unicef
  • 12,9 millioner mennesker sulter og har brug for madrationer. 3,3 millioner kvinder og børn har brug for særlig kost, ifølge FN’s Fødevareprogram.
  • Fra oktober 2016 til april 2021 skønnes det, at 2,5 millioner mennesker har haft kolera, og 3997 er døde af sygdommen, ifølge reliefweb.int.
  • Dansk Europamissions givere sikrede i 2021, at 4752 mennesker kunne få mad. Af disse fik 2851 mad en gang om måneden, mens de resterende 1901 fik en gang eller mere.

Støt nu: Yemen: Nødhjælp til kristne og andre minoriteter