Iran

Bibelsmugling og -oversættelse

Iran rydder kristen martyrs grav

Gravstedet for den eneste kristne iraner, som officielt er blevet henrettet for frafald, er blevet sløjfet.

Af Redaktionen

Del artikel

Efter sin henrettelse i december 1990 blev pastor Hussein Soodmand begravet i udkanten af gravpladsen Beheshte-Reza i byen Mashhad i det nordøstlige Iran. Siden da har det eneste tegn på, at nogen lå begravet der, været en betonplade. Nu er den også blevet fjernet, skriver Article18.

Da familien ville besøge graven på årsdagen for hans død den 3. december, var der kun den bare jord tilbage. Soodmands datter, Rashin Soodmand, som nu bor i Europa, udtaler:

”Som familiemedlem til en martyr vil jeg gerne fortælle, at den respektløshed, der blev vist mod vores fars grav. Drabet på vores far var ondt og i strid med loven. De begravede ham på et sted, der kaldes la’anatabad – et sted som er forbandet – uden at fortælle os det. De gav ikke engang vores familie mulighed for at se ham eller tage afsked med ham. I årevis har vi været nødt til at tage til dette afsidesliggende sted for at besøge hans grav, og vi har ikke engang fået lov at rejse en gravsten med hans navn på. Nu vil de endda fjerne det sidste spor, vi har tilbage af ham. Vi vil klage over denne onde og respektløse handling til enhver relevant national eller international instans.”

I denne video er der videoklip har en mindehøjtidelighed efter pastor Soodmands martyrdød og begravelse ligesom Rashin fortæller om sin reaktion:

Pastor Soodmand konverterede til kristendommen før den islamiske revolution i 1979 og var aktiv i flere kristne organisationer, blandt andet bibelselskabet. Han var præst i Isfahan og senere i Mashhad. I 1990 blev han arresteret. I en måned blev han tortureret og holdt i isolation. Da han kortvarigt havde udgang fra fængslet, rådede hans venner ham til at flygte for at redde sit liv, men han foretrak at blive og forklarede sine bekymrede venner:

“Ved at følge den store hyrdes, Herren Jesu Kristi eksempel, er jeg villig til at ofre mit liv for mine får. Hvis jeg flygtede fra denne fare, ville hjorden blive svækket og mismodig. Jeg ønsker ikke at være et dårligt eksempel for dem, så jeg er villig til at komme i fængsel igen – og om nødvendigt endda at give mit liv for dem.”

To uger efter igen at være blevet fængslet blev han af en islamisk domstol dømt for frafald og straks henrettet. Hans familie blev først orienteret, da dødsdommen var blevet eksekveret, skriver Article18.

Pastor Soodmand er stadig den eneste kristne iraner, som er blevet henrettet for frafald efter en officiel dom. Andre er dog også blevet dødsdømt, heriblandt pastor Mehdi Dibaj og Yousef Nadarkhani. Pastor Dibaj blev efter ni års fængsel endelig frikendt, men fem måneder senere blev han dræbt under mistænkelige omstændigheder. Flere dage efter sin forsvinden blev han fundet død i en park i en forstad til Teheran med adskillige stiksår i brystet. Yousef Nadarkhani blev også frikendt til sidst efter internationalt pres, men blev senere arresteret igen. Anden gang lød anklagen på det langt bredere ”trusler mod den nationale sikkerhed”. Han afsoner nu en fængselsstraf på ti år i Evin-fængslet i Teheran.

Støt Iran: Indsmugling af Nye Testamenter