I november 2024 gennemførte sikkerhedsstyrker en række koordinerede razziaer mod kristnes hjem i flere byer over hele Iran. Narges Nasri, Abbas Soori og Mehran Shamioui var blandt de mindst 13, der blev arresteret som led i en kampagne for at undertrykke farsi-talende konvertitkristne. Det oplyser Dansk Europamissions samarbejdspartner Middle East Concern.
Narges Nasri, Abbas Soori og Mehran Shamloui blev stillet for dommer Iman Afshari ved Revolutionsdomstolens afdeling 26 i Teheran den 15. februar 2025, hvor de blev anklaget for »medlemskab af oppositionsgrupper«, »propaganda mod systemet« og »propagandaaktiviteter i strid med islamisk lov gennem udenlandske relationer«.
Narges (37) – gravid med sit første barn – blev idømt 10 år for »propagandaaktiviteter i strid med islamisk lov«, fem år for medlemskab af en »oppositionsgruppe« (huskirke) og yderligere et år for »propaganda mod staten« – for at have skrevet på de sociale medier til støtte for protestbevægelsen Kvinder, Liv, Frihed.
Abbas (48) blev idømt 10 år for »propagandaaktiviteter« og fem år for medlemskab af en »oppositionsgruppe«.
Mehran (37) fik en dom på otte år for »propagandaaktiviteter« og to år og otte måneder for medlemskab af en »oppositionsgruppe«.
De blev også idømt fratagelse af sociale rettigheder og fik bøder – Narges og Abbas 330 millioner tomaner (23.241 kroner) hver, og Mehran 250 millioner (18.261 kroner). Narges og Abbas fik også forbud mod at være medlem af nogen gruppe, opholde sig i deres hjemprovins Teheran eller forlade Iran i to år efter deres løsladelse.
Mens deres appelsag var under behandling, blev de midlertidigt løsladt mod en kaution på mere end 132.795 kroner hver. Ifølge Dansk Europamissions oplysninger, har de tre dømte sandsynligvis forladt landet. De undgår dermed at afsone de lange fængselsstraffe, men mister hver de 132.795 kr. der er indbetalt som kaution.
Hvorfor indeholdt dommene ikke et udrejseforbud?
Samuel Nymann Eriksen, generalsekretær i Dansk Europamission, udtaler: ”Det kan undre, at dommene ikke også indeholdt et udrejseforbud. Men det er en praksis vi ser igen og igen, at de iranske domstole idømmer kristne hårde straffe, men giver de dømte en periode, hvor de kan forlade landet. Man kan gisne om hvad årsagerne er til denne praksis. En årsag kan være, at præstestyret forsøger at kommunikere med flere målgrupper på én gang. Man sender et signal om strenge straffe til det konservative vælgersegment, men samtidig et andet signal til omverdenen og FN, som man også ønsker en god relation til. En praktisk grund kan være, at fængslerne er overfyldte, ikke mindst efter fængslingen af mange politiske fanger efter protesterne Kvinder, Liv, Frihed. Endelig kan man gisne om, at det iranske præstestyre måske foretrækker, at evangeliserende kristne forlader landet i stedet for at de deler evangeliet i Iran og kirkevæksten kan fortsætte. Dette gælder også inde i fængslerne, hvor der er flere vidnesbyrd om iranske kristne der har delt deres tro, ikke kun med medfanger, men også fangevogtere.”
Samuel mødte for blot nogle uger siden mødtes jeg med iranske undergrundskristne i et naboland til Iran. Han fortæller: ”Disse mennesker er mine helte, da de sætter så meget på spil fordi de tror på Jesus og er aktive i undergrundskirken, velvidende at de risikerer fængsel. Der var ikke alene tid til samtale, men også tid til lovsang og bøn. I disse stunder i Guds mærkbare nærvær kunne man konkret mærke enheden mellem os. Mens kirken i Danmark har udbredt frihed og materiel velstand står de iranske konvertitkristne i front i en vækkelse, hvor mange muslimer bliver kristne, hvilket myndighederne forsøger at bremse.”
I 2020 gennemførte det hollandske meningsmålingsinstitut Gamaan en kvantitativ undersøgelse af iranernes holdning til religion. Ifølge denne meningsmåling identificerede 1,5 procent sig som kristne, hvilket indikerer, at der er 1,2 millioner kristne i Iran i alt. Det tal udgøres af konvertitkristne, men også etniske kristne mindretal som armeniere og assyere. Samme undersøgelse indikerede, at 8,8 procent af befolkningen identificerede sig som ateister. Og desuden indikerede undersøgelsen, at 59,5 % ikke beder, men kun 27,4 % beder fem gange om dagen. Støtten i befolkningen til præstestyret er således ikke så stærk, som man ellers kan tro.
Støt Iran: Indsmugling af Nye Testamenter
Fakta
I øjeblikket afsoner mindst 11 iranske kristne fængselsstraffe i Iran. Dansk Europamissions forbedere og givere sikrer, at familier til indsatte kan få støtte til at få mad, lægehjælp samt støtte til at dække udgifter til husleje, vand, el. Gennem Dansk Europamission har danskere i perioden 2011 til 2024 sikret, at 217.051 eksemplarer af Det Nye Testamente har kunnet trykkes, indsmugles og distribueres i Iran samt indføres i nabolande.