Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Efter første retsmøde – Andrew er sendt tilbage i fængslet

På retsmødet den 16. april blev det gjort klart at Andrew Brunsons forbrydelse er evangelisation blandt kurderne, hvilket Tyrkiet kalder ”kristianisering” og som landet anser som en terrorhandling.

Af Redaktionen

Andrew Brunson

Del artikel

Første dag i retten er nu overstået for Andrew Brunson, og det står mere klart end nogen sinde før, at Andrew er fængslet for sin tros skyld. Mange, herunder Andrew selv, hans familie og advokat, havde håbet på at sagen ville blive afsluttet, eller at Andrew i det mindste ville blive løsladt mod kaution.

Andrew skal forblive varetægtsfængslet indtil næste høring, som er planlagt til den 7. maj. Det blev endvidere besluttet at Andrew skulle forflyttes, og han er nu tilbage i det fængsel han oprindeligt sad i, hvilket er en foruroligende udvikling. Fængslet er berygtet for sine dårlige forhold, hvor der i en ottemandscelle er presset 22 personer tæt sammen.

Retssagen

Under retssagen var der 50-60 person tilstede, herunder 15 pressefolk, den amerikanske senator Thom Tillis og USAs udsendte ambassadør for international religionsfrihed Sam Brownback, fortæller CeCe Heil fra ACLJ, som var tilstede under retssagen.

Pastor Andrew har det sidste halvandet år fastholdt sin uskyld og har gentagne gange udtalt, at han kun har været i Tyrkiet af én enkelt grund, netop for at fortælle om Jesus, og denne uskyld fastholdt han også under høring i går. ”Jeg accepterer ikke de anklager, der er nævnt i anklageskriftet. Jeg har aldrig været involveret i nogen illegale aktiviteter”, fortalte Andrew.

Andrew og hans advokat fik først adgang til det 62 sider lange anklageskrift for mindre en måned siden, selvom de gentagne gange det sidste halvandet år havde efterlyst det. Det kommer ikke som nogen overraskelse, at anklageskriftet ikke giver bevis for at Andrew skulle have begået nogen kriminelle handlinger, hvilket retsmødet også gav et klart billede af. Andrews tyrkiske advokat Ismail Cem Halavurt gentog flere gange under retsmødet: ”I har ingen sag imod min klient”, da han er overbevist om Andrews uskyld.

Flere anonyme vidner aflagde vidnesbyrd i sagen. De såkaldte hemmelige vidner var ikke tilstede i selve retssalen, men deres stemmer, som var gjort uigenkendelige, blev transmitteret via videoopkald til domstolen.

En politisk sag

Med gårsdagens retsmøde står det klart at Andrew er anklaget for ’kristianisering’, som Tyrkiet kalder Brunsons evangeliserende arbejde blandet kurderne, som anklageren påstår har til formål at få kurderne til at gøre oprør mod den tyrkiske stat og dele landet i to dele, en kurdisk del og en del tilhørende Fethullah Gülen. Det er tankevækkende, at Tyrkiet nu anser evangelisering, eller ’kristianisering’ som en terrorhandling. Anklageskriftet påstår, at Andrew har brugt sin funktion som evangelisk pastor som et dække for terrorhandlinger. Andrew er fortsat anklaget for at stå i ledtog med Fethullah Gülen, som Tyrkiet mistænker for at have stået bag kupforsøget i 2016, og den kurdiske oprørsorganisation PKK.

Det hemmelige vidne

Et hemmeligt vidne ved kodenavnet ”Dua”, som betyder ”Bøn”, har givet sin fortolkning af kristendommen i det 62-siders lange anklageskrift. Dua bruger ca. 25 sider til at komme med absurde påstande om kristendommen, som han i øvrigt mangler bevis for. Dua påstår at protestanter mener, at Tyrkiets præsident er antikrist, som amerikanske protestanter regner for at være fortroppen i en kommende krig. Dua siger endvidere, at krigen vil blive indledt af Israel. Derudover anklager Dua protestanterne for at mene, at alle mennesker er slaver af protestantismens og Israels sønner.

Duas karakterisering af kristendommen er ikke bare fejlagtig, men den er direkte usand. Andrew risikerer op til 35 års fængsling, hvis han bliver dømt på grundlag af de falske og meget alvorlige anklager, som er rettet imod ham.

Du kan hjælpe Andrew lige nu ved at:

  1. Bede for ham. Bed at Andrew må få styrke, og for at Andrews advokat må få visdom i retsprocessen. Bed om beskyttelse for alle, der er involveret eller har tilknytning til Andrews sag.
  2. Skrive til de tyrkiske myndigheder og bede dem løslade Andrew.

Klik her for at downloade appelbrevet.

Underskriv og datér appelbrevet, og send det indscannet til Dansk Europamission på: info@forfulgtekristne.dk eller med post til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV. Dansk Europamission videresender herefter appellen til det tyrkiske indenrigsministerium.

Klik her for at se appelbrevet på dansk.