Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Syriske kristne: „Putin har reddet os“

Overskriften kan undre, da Putins krænkelser af dansk luftrum og annektering af Krim ikke just har gjort ham populær på vore breddegrader. Ligeledes ved de syriske kristne, kurderne, yazidierne og veluddannede sunnimuslimer, at Assad er en diktator, og de er ikke enige i alt, hvad han gør – men de vil hellere vælge ham, frem for at skulle leve under Islamisk Stats ekstreme brutalitet.

Af Samuel

Del artikel

Af samme grund er de kristne i Syrien også taknemmelige for Ruslands militære støtte til Assad. Det fortæller projektleder Johannes Schwab i dette interview. Johannes er ansvarlig for de projekter, Dansk Europamission støtter i Syrien, og vendte for kort tid siden hjem fra en rejse til landet.

Billede: Under Syriens præsident Assads styre har de kristne haft udstrakt frihed, rigeligt med bibler og har kunnet engagere sig i politik.

Jeg interviewer Johannes, netop som der er fredsforhandlinger i Genève om Syrien, og Assadstyret på den ene side og Al Nusra og Islamisk Stat på den anden kæmper om Aleppo, hvor der bor mange kristne.

Vi begynder med at tale om Vestens syn på Syrien, hvor Vesten særligt i begyndelsen af den syriske borgerkrig støttede, hvad de anså for at være demokratiske oprørsgrupper.

De såkaldt moderate og islamistiske oprørsgrupper samarbejder

Johannes Schwab fortæller: Der er en flydende overgang mellem de såkaldt moderate og islamistiske oprørsgrupper, da det for det første er blevet afsløret, at de ’moderate’ og islamisterne har samarbejdet om at forsøge at lukke Assadstyrets forsyningslinje mellem Damaskus og Aleppo.

Kort nr. 1 viser Syrien før Ruslands støtte til Assad. De blå pile viser Tyrkiets åbne grænser, hvorigennem Islamisk Stat (gråt område) og det Al Queda relaterede Al Nusra (grønt) får krigere og forsyninger.Tyrkiet har lukket grænserne til kurderne (gult område), som kæmper mod Islamisk Stat. 

For det andet har de samarbejdet om at bevare deres egen forsyningslinje, der begynder i Tyrkiet i provinsen Hatay med hovedstaden Antakya (Antiokia) og går til Al Nusras område nord for Latakia og Idlib i Syrien. For det tredje samarbejder de såkaldt moderate og Islamisk Stat om at bevare forsyningslinjen fra Kilis-Jarabulus i Tyrkiet til Raqqa i Syrien, som er Islamisk Stats hovedstad.

Kort nr. 2 viser Syrien efter Ruslands militære indsats. Bemærk, at Al Nusra (grønt område) og Islamisk Stat (gråt område) er gået tilbage, og at der er sikret en forsyningslinje fra Aleppo til det nordvestlige (gule) kurdiske område. Bemærk også, at det kurdiske område er blevet meget større.

Da borgerkrigen begyndte, var der sekulære og endda kristne grupper med i det nu opsplittede Den Frie Syriske Hær (DFSH), og nogle kristne håbede, at denne bevægelse kunne skabe mere frihed, men da de så, at de islamistiske ekstremister dominerede og brutalt bekæmpede alle ikke-sunnier, skiftede de side og tog afstand fra DFSH og støttede i stedet Assad.

Hvad er vejen til fred i Syrien?

Kristne og muslimer, selv moderate sunnier, siger, at ekstremisterne stadig får alle deres forsyninger fra Tyrkiet. Derfor skal disse forsyningslinjer fra Tyrkiet lukkes, hvis Islamisk Stat skal bekæmpes. Putin har bombet konvojer af lastbiler, der kører fra Islamisk Stat ind i Tyrkiet.

Tyrkiske journalister beviste, at lastbiler fra en tyrkisk sikkerhedstjeneste transporterede raketter fra Tyrkiet til Islamisk Stat. Myndighederne reagerede ved at sætte disse journalister i fængsel. Syrerne vil have fred, men der kommer ikke fred, før forsyningslinjerne mellem Tyrkiet og Islamisk Stat lukkes.

Billede: Den tyrkiske journalist Can Dündar blev den 6. maj 2016 idømt fem år og ti måneders fængsel, da han beviste, at Tyrkiet smuglede våben til Islamisk Stat.

Vil Assad vinde et kommende valg i Syrien?

Johannes fortsætter: En pastor fortalte mig, at 80 % af de kristne vil stemme på Assad, da han er den eneste, der er magtfuld nok til at samle landet. Selv en præst, som led under Assad, og fik sin kirke lukket, har fortalt, at han vil stemme på Assad.

Vesten lytter kun til oprørernes talsmænd. Eksempelvis er Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder i London [som ofte er blevet citeret i danske medier, red], en del af den sunnimuslimske lobby, som kæmper mod Assad. Observatoriet gør kun opmærksom på bombninger af oprørere, ikke når oprørerne bomber den anden side.

På min sidste rejse til Syrien talte jeg med en højtuddannet sunnimuslimsk dommer. Han er ikke ekstremist og er fornuftig. Han sagde: „Mange sunnier vil stemme på Assad. Vi sunniarabere har ødelagt dette land. Hvis vi sunnier vinder, kommer der ikke fred i lang tid. Først vil vi skulle dræbe alle ikke-sunnier, og siden vil forskellige sunniskoler slås indbyrdes. Assad er den bedste lige nu. Før borgerkrigen vidste vi ikke, om vore naboer var shia- eller sunnimuslimer – det er sunni-oprørerne, der har skabt splittelse i Syrien“.

Dommeren fortalte mig desuden: ”Hvorfor skulle jeg støtte Islamisk Stat? De dræber blot og stjæler. Islamisk Stat købte almindelige sunniers støtte ved at sige: ”I kan stjæle jeres naboers ejendom – fra de kristne og yazidierne“.

Kristne, kurdere, yazidier og veluddannede sunnimuslimer ved, at Assad er en diktator og er ikke enige i alt, hvad han gør – ej heller hans brutalitet, men de vil hellere vælge ham, da han bedst kan skabe fred, end de vil udsættes for Islamisk Stats ekstreme brutalitet. Derfor sætter de også stor pris på Putins støtte til Assad.

Kristne, kurdere, yazidier og veluddannede sunnimuslimer ved, at Assad er en diktator og er ikke enige i alt, hvad han gør – ej heller hans brutalitet, men de vil hellere vælge ham, da han, hvilket kan lyde besynderligt, bedst kan skabe fred, end de vil udsættes for Islamisk Stats ekstreme brutalitet. Derfor sætter de også stor pris på Putins støtte til Assad. 

Uden Assad er der intet Syrien, og alternativt opsplittes landet sandsynligvis i flere dele, bl.a. en alawit-, kurdisk-, yazidi- og IS-kontrolleret del.

De højtuddannede støtter Assad

Assads støtter er de højtuddannede, mens sunniernes støtter er de u- eller lavtuddannede. Veluddannede sunnimuslimer, der i begyndelsen støttede Islamisk Stat, er skuffede, da indførelsen af sharia har betydet at uddannelsessystemet er blevet ødelagt, fordi Islamisk Stat ønsker at skrue tiden 1000 år tilbage og etablere et kalifat. De er skuffede og støtter Assad, da uddannelse og forskning under hans lederskab bliver respekteret og fremmet.

Europa modtager lavtuddannede syrere

Derfor er de migranter, der kommer til Vesten, ikke uddannede, og nogle er endda analfabeter, særligt syrerne. Bemærk, at mange af de senest ankomne fortæller, at de flygter fra Assad, ikke fra Islamisk Stat, fordi de kæmpede mod Assad og kollaborerede med Islamisk Stat, mens de stadig boede i Syrien. De flygtede fra russernes bomber. De, der ikke er interesserede i fremskridt i Syrien, er taget til Europa. Spørgsmålet er, om de vil være en gevinst for Europa.

Men det kan vel ikke kun være fordi sunnierne har en stærk lobby, at Vesten er forudindtaget mod Assad?

Vesten er interesseret i økonomi, og sunnistaterne, der støtter Islamisk Stat og andre oprørere, repræsenterer store samhandelspartnere for Vesten, f.eks. Tyrkiet og Saudi Arabien. Shiasiden, som Assad tilhører, repræsenterer ikke et stort marked for Vestens eksport. Vesten ofrer alle sine principper og værdier for økonomiske gevinster.

Mellemøstens kristne er skuffede over det ’kristne’ Vesten

Mellemøstens kristne er mere værdidrevne end økonomidrevne. Mellemøsten er generelt langt mere værdi- end økonomidrevet. Jeg kender ikke nogen i Mellemøsten, som har svigtet deres tro. De kristne sætter frimodigt et kors i bilvinduet. Vi i Vesten har svigtet de værdier og vor tro, som har givet os fred, forsoning og økonomisk velstand efter to verdenskrige. De mellemøstlige kristne er skuffede over vestlige kristne. Syrerne – både alawitter, yazidier og kristne siger, at det såkaldt kristne Vesten støtter sunnisiden – på grund af mulighed for samhandel og strategiske interesser.

Jeg kender ikke nogen i Mellemøsten, som har svigtet deres tro. De kristne sætter frimodigt et kors i bilvinduet. Vi i Vesten har svigtet de værdier og vor tro, som har givet os fred, forsoning og økonomisk velstand efter to verdenskrige.

Orientalere er drevet af principper og vil ofre økonomi for principper, mens Vesten ofrer principper for økonomi. Derfor forstår Vesten ikke landene i Mellemøsten. Vi tror, at økonomi er alt, men man kan ikke købe alt for penge.

Derfor forstår vi ikke terroristerne i vore lande. De kan være velintegrerede og godt uddannede, men de kan springe ud som terrorister, da muslimer anser principper for vigtigere end penge.

Jeg takker for interviewet – den eftertænksomme og vidende projektleder har bragt interessant nyt om den komplekse situation inde i Syrien – og givet et nuanceret perspektiv på Putin og Assad. Til slut skal det igen bemærkes, at interviewet på ingen måde er en støtte til Putin eller Assad generelt, da der er mangt og meget man kan være uenig i, blandt andet Assads meget anti-israelske politik, men alene er en analyse set ud fra de syriske kristnes perspektiv.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne