Sri Lanka

Ikke-kategoriseret

Nyt kapitel med fredelige forhold for kristne i Sri Lanka?

I Sri Lanka har det været svært at være evangelisk kristen i mange år af to primære årsager: Kirken kan ikke blive registreret, hvilket betyder, at de kristne ikke kan have egne kirkebygninger og så har de kristne mødt stor modstand fra militante buddhistisk-nationalistiske modstandsgrupper, som har begået voldelige overgreb på kristne og brændt kirker ned.

Af Elisabeth Poulsen

Del artikel

Billede: Præsten Ramish fortæller om sine oplevelser af forfølgelsen i Sri Lanka.

Kristne kan ikke flytte til nye byer

Præsten Ramish fortalte, hvordan han har oplevet forfølgelsen i Sri Lanka. Da han skulle flytte til en ny by, var det svært for ham at finde en by at bosætte sig i, da kristne ikke er velkomne i mange byer, og der endda ved indgangen til flere byer er skilte, der forbyder kristne overhovedet at gå ind i byen. Da han endelig fandt et sted at bo, gik der ikke længe inden indbyggerne opdagede, at han var kristen, og fra da af kunne han ikke få byggetilladelse og stod tilbage med en tom grund.

Fakta:

I begyndelsen af sidste år blev Maithripala Sirisena valgt som ny præsident, hvilket har givet håb til de kristne, da han har begrænset de buddhistiske gruppers magt i samfundet. De kristne er dog stadig under pres, men der ses altså indikationer på en forbedret situation.

Særligt hårdt at være ny i troen

I Sri Lanka er magten decentraliseret, så hver landsby har egen ledelse og regler. Magten udnyttes af mange landsbyer gennem et velfærdssystem, der bruges til selektivt at ekskludere konverterede muslimer, buddhister og hinduister, så de tvinges til enten at frasige sig troen på Kristus eller flytte fra byen. For mange nye kristne vil eksklusion betyde, at de ikke kan købe mad, tage på hospitalet, bruge byens brønd eller blive begravet på offentlige gravpladser. Af hensyn til at kunne fortsætte livet i landsbyen holder mange troen skjult for en tid og tager langt væk for at komme i kirke, indtil de er blevet stærke i troen.

Kirke i vækst trods forfølgelse

I dag er de kristne ikke bange for forfølgelse efter mange år med vedvarende modstand mod kirken. De kristne er begyndt at tilpasse sig forholdene i landet gennem mindre åbenlys evangelisering, hvilket har været med til at nedbringe angrebene på kirkerne over den seneste tid. De kristne er dog ikke blevet mindre proaktive, men nu tjener de landsbyerne gennem næstekærlige handlinger, holder uofficielle husmøder og laver børnearbejde. Gennem dette arbejde oplever buddhister, hinduister og muslimer Guds kraft i deres liv, og derved kommer mange til tro. Så kirken i Sri Lanka er i øjeblikket i vækst.