Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Indtrængende appel fra kirkeleder i Aleppo

Hård, men nødvendig opsang til Vesten fra ærkebiskop i Aleppo

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Billede: En kirke i Aleppo, som er omdannet til nødhjælpscenter.

Dansk Europamissions strategi for hjælp til Syriens og Iraks kristne er helt i overensstemmelse med hvad syriske kirkerledere ønsker. At det er svært for de kristne at blive i landet, er uden for enhver tvivl. Alligevel mener de stadig at det nytter at blive.

”Tyrkiet støtter IS i at angribe os kristne”

Ærkebiskop Antoine Audo illustrerer problemet levende. Han er ærkebiskop i den hårdt belejrede by Aleppo. Han siger i et interview i den italienske avis Il Giornale bl.a.: ”Vi har overlevet en hensynsløs belejring i fire år. Ankara (dvs. den tyrkiske regering, red.) giver husly til oprørerne, financierer dem og presser dem til at angribe os, og to tredjedele af de kristne har forladt byen.”

”Kæmp for at vi kan blive i Syrien”

Hans opfordring til kristne i Europa er klar: ”I kristne i Europa burde kæmpe for at forhindre os i at forlade vores land. Men I lader os i stikken.”

Støtte til kristne i Syrien betyder kirkevækst!

I Dansk Europamission kæmper vi med vore kristne brødre og søstre i Syrien og Irak for at de kristne i Syrien og Irak i kan blive i deres eget land. At det er vanskeligt, lægger vore partnerkirker ikke skjul på. Men de ser Guds plan midt i det kaos og den vold som dagligt udspiller sig for øjnene af verdenssamfundet. De ser hvordan Gud kan skabe nyt midt i ødelæggelsen. De menigheder der har set mere end halvdelen af deres medlemmer flygte til andre lande, ser at deres kirkebygninger stadig er fyldt op om søndagen. Det skyldes at de tomme pladser er taget af tidligere muslimer der er blevet kristne. De har omvendt sig til Jesus under indtryk af det vidnesbyrd som de kristne der er blevet i landet for at hjælpe, giver.

Støtte til Syriens kristne er ikke nødvendigvis støtte til Assad

Nogle vil måske sige at hvis vi støtter de kristne, støtter vi også indirekte en grum diktator, Bashar al-Assad, men ærkebiskop Audo siger også her klart: ”At være imod islamisk ekstremisme vil ikke sige at stå sammen med Assads regime. Men vi kender ideologien hos dem der truer os. Vi er frie, ikke slaver af magten.”

Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre at en flygtningefamilie har vand, mad og medicin i en måned.

Det koster i gennemsnit ca. 1086 kr. at sikre at en flygtningefamilie har varmt tøj, sko, madrasser, tæpper og brændsel denne vinter.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne