Pakistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Kristne er under pres i Pakistan

Kristne i Pakistan er under et stort pres, efter at flere kirker i Pakistan blev brændt i august 2023.

Af Redaktionen

Del artikel

Ligeledes blev der sat ild til en skole i Faisalabad, som dog kunne slukkes igen. Dansk Europamission søgte i 2010 midler til opførelse af denne skole fra Danida, administreret af det, der nu hedder Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde. Desuden gav Dansk Europamissions givere betydelig støtte. Årsagen til angrebene er påstande om, at kristne har krænket Koranen.

Det kommer desværre ikke som en overraskelse, at kristne udsættes for voldelige angreb i Pakistan. Landet er nemlig en såkaldt skrøbelig stat, hvor myndighederne ofte ikke har vist sig i stand til at beskytte kristne og andre udsatte minoriteter mod fysiske overgreb. 

Også andre minoriteter, som ahmadija- og shia-muslimer, der sammen med kristne udgør blot knap 4 % af befolkningen, er udsatte, bl.a. for anklager blasfemilovgivningen, der anvendes på helt uhyrlige måder. Et eksempel er en buddhistisk, srilankansk mand, Priyantha Kumara, der arbejdede i byen Sialkot. Han blev anklaget efter blasfemilovgivningen, blot fordi han havde taget en plakat med et muslimsk budskab ned fra en væg på sin arbejdsplads, selvom plakaten egentlig ikke måtte hænge, hvor den gjorde. Srilankaneren blev tæsket til døde og derefter brændt af en folkemængde.

Piger med minoritetsbaggrund er udsatte

Selv meget unge piger med minoritetsbaggrund er i fare. Associated Press rapporterede i 2020, at omkring 1.000 piger med minoritetsbaggrund årligt kidnappes i Pakistan. Efter kidnapningen tvangsgiftes pigerne med ældre mænd og tvangskonverteres til islam. Et eksempel er den kristne pige Sitara, der som 15-årig blev tvangskonverteret og gift med en 60-årig muslimsk mand.

Mullaher vier parrene efter islamisk lov og korrupte myndigheder ser gennem fingre med, at mindreårige pigers giftes mod deres vilje. Transparency International estimerede i 2022, at Pakistan indtager en 140. plads på sin liste over verdens mindst korrupte lande.

Dansk Europamissions givere har siden 2005 sikret, at tusindvis af fattige kristne piger er kommet på syskole, hvor de er blevet udrustet til at kunne starte egen virksomhed. Ligeledes er der grundlagt to skoler og ydet støtte til skolegang på kristne friskoler. På den måde får den udsatte kristne minoritet på konkret måde hjælp til selvhjælp. 

Støt