Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Husker du mordene på tre kristne i Tyrkiet i 2007?

Tyrkerne Necati Aydin og Ugur Yuksel og tyskeren Tilmann Geske blev bundet, hånet for deres tro på Kristus og torteret med knive i Malatya i det sydøstlige Tyrkiet den 18. april 2007. Retssagen er endnu ikke afsluttet og ingen er dømt skyldige…

Af Redaktionen

Del artikel

De blev myrdet på forlaget Zirve Publishings kontor af fem unge tyrkere, som påstod at forsvare Tyrkiet og islam mod kristne missionærer, og efterlod to enker, fem faderløse børn og en sørgende forlovet.

Ualmindelig langtrukken retssag

Den langtrukne retssag har nu kørt over syv år, og otteårsdagen for de brutale knivmord på de tyrkiske kristne, Necati Aydin og Ugur Yuksel, samt tyskeren Tilmann Geske, vil blive mindet den 18. april 2015.

En tyrkisk domstol har løsladt to tidligere officerer fra hæren og en islamisk universitetsforsker som har siddet fængslet i næsten fire år, mistænkt for at være indblandet i mordet på tre kristne i det sydøstlige Tyrkiet i 2007.

Ved høring nr. 101 i sagen den 21. januar dømte den højeste strafferetslige domstol i Malatya at de tre mænd, forh. oberst Mehmet Ulger, major Haydar Yesil og Ruhi Abat, skulle løslades indtil der foreligger en afgørelse i sagen.

”Det er en stor skam, og det gør at vi ikke har meget håb”, sagde kirkelederen Umut Sahin, som var til stede da rettens afgørelse blev afsagt. ”Desværre forventer vi at sagen nu vil blive trukket ud i mindst et år til”.

Er sagen politisk manipuleret?

”Vi var ikke spor overraskede”, sagde advokaten for sagsøger, Erdal Dogan, kort efter at panelet på tre dommere og to sagførere udmeldte beslutningen. Han bemærkede at sagens retning var blevet ændret på grund af politisk manipulation i løbet af de sidste 12 måneder. Sammen med forh. general Hursit Tolon, den formodede bagmand bag mordene der blev sat på fri fod sidste juni, hævder de nyligt løsladte mistænkte at det dødbringende plot blev styret af regeringens tidligere allierede og nu fjende, Hizmet-bevægelsen, som ledes af den muslimske lærde, Fethullah Gülen.

Dagen før høringen i Malatya udsendte Gülens advokat, Nurullah Albayrak, en pressemeddelelse hvori han anklager den tyrkiske regering for at prøve at ”lægge skylden for en masse uopklarede mord” over på Gülen og hans bevægelse, som nogle har stemplet som en ulovlig ”parallel” sammensværgelse med det formål at styrte det regerende parti, Justice and Development Party.

I vidnestanden onsdag vidnede den anklagede Ruhi Abat at anklagerne mod ham var ”misinformation” opfundet af parallelstaten. Da han forlod fængslet den aften sammen med sine medanklagede og blev mødt af sin familie og lokale journalister, erklærede Abat at han var blevet arresteret som del af ”et beskidt komplot”.

Med onsdagens løsladelse af Ulger, Yesil og Abat, er alle på nær én af de 20 mænd der oprindeligt blev fængslet i marts 2011, nu løsladt mod kaution. De er ved domskendelse påbudt ikke at forlade landet inden retssagen er overstået. Den sidste af de 20 fængslede sidder fængslet i en anden by og hans sag prøves separat.

Anklageren har forlangt livstidsdomme uden mulighed for prøveløsladelse til de fem mænd der står anklaget for at have udført komplottet. De blev løsladt til husarrest i marts 2014, og fik påsat fodlænker.

Høringerne vil blive genoptaget den 18. februar.

Kilde: World Watch Monitor