Irak, Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Fordrevne i Irak og Syrien: ”Tak for jeres solidaritet!”

”Vor generation har mistet sin fremtid, men hjælp os i det mindste til at vore børn får en fremtid,” siger en irakisk kvinde som vi møder.

Af Samuel

Del artikel

Dansk Europamissions givere sikrer regelmæssig nødhjælp til over 10.000 fordrevne i Irak og Syrien.

Alt efter nødssituationen får de fødevarepakker, baby- og børnemad, medicin, sko, tøj, vaske- og hygiejnemidler, tæpper, madrasser, brændsel samt tilflugtssteder.

Hjælpen bliver uddelt uafhængigt af religion og herkomst. Da vi har adgang til brede, lokale partnernetværk med rigtig godt sted- og sprogkendskab, kan vi også hjælpe i de fjernt beliggende og vanskeligt tilgængelige områder, hvor de fordrevne ofte overlades til deres egen skæbne uden hjælp.

Vinteren er kommet

Desværre er der stadig ikke tilstrækkeligt med telte og opholdssteder der sikrer mod vinteren, og som kan huse de mange fordrevne.

I det nordlige Irak og Syrien bliver det stadig koldere, det regner meget, og i bjergene er der allerede faldet sne. Vinteren er kommet. De fordrevne udtrykker stor bekymring. De fryser om natten, har ofte ingen varme tæpper, og der mangler varmt tøj.

I Erbil bliver der ganske vist for det meste sørget for tilstrækkeligt med mad, men uden for den nordirakiske hovedstad er der mangel på alle livsfornødenheder. Dertil kommer at tusinder af kristne og yazidiske fordrevne i Nordirak nu er blevet flyttet til afsides beliggende bjerglandsbyer og landsbyer der ligger tæt på frontlinjen. Dette er sket fordi de skoler hvor de først fik husly, skulle bruges af det kurdiske skolevæsen.

Hjælpen når frem til afsidesliggende landsbyer

Disse nye flygtningelejre i de afsidesliggende landsbyer er helt underforsynet. Netop nu, hvor det er vinter, er der bitterligt koldt, og de isglatte veje forværrer tilgængeligheden for forsyningerne, hvilket især kvinderne og børnene lider under. Takket være de lokale partnere sørger vi også regelmæssigt for disse fordrevne, som er afskåret fra enhver anden hjælp, og som ellers ville stå uden chance for at overleve.

Ja, mens vi holder jul, er der i Syrien og Irak desværre alt for mange fordrevne som også denne vinter må kæmpe for blot at overleve, heraf mange kristne og børn, der selvfølgelig gerne ville kunne fejre jul – men hvilken slags jul?

De fordrevne: ”Tak for jeres solidaritet”

De fordrevne er taknemmelige for nødhjælpen. Mange takker for den solidaritet som de kristne fra Europa viser, og de ser deri et glimt af håb. Det er overraskende at vi i lejrene kun så få som var modløse.

Det var faktisk beskæmmende hvor venligt vi blev modtaget, og hvordan de fordrevne oven i købet gæstfrit bød os velkomne i de simpleste telte, fortæller Henrik Ertner Rasmussen, som netop har besøgt Nordirak.

Klik her hvis du ønsker at give nødhjælp til de internt fordrevne i Irak og Syrien denne vinter.

Støt