Syrien

Ikke-kategoriseret

Præst myrdet i Syrien

Præst der sørgede for mad til kristne og muslimer blev myrdet mandag den 7. april 2014. Han forsøgte at mægle i krigen for at spare civilbefolkningen i Homs for yderligere rædsler

Af Redaktionen

Del artikel

Frans van der Lugt blev her til morgen den 7. april 2014 dræbt i byen Homs, der er besat af oprørsstyrker og under belejring af regeringsstyrker. Præsten var 75 år gammel og havde boet i Syrien i 50 år.

Jesuitternes kurie for provinserne Mellemøsten og Nordafrika rapporterede i en erklæring at præsten ”var blevet bortført af bevæbnede mænd, som slog ham og derefter henrettede ham med to skud i hovedet”.

Dette sted var blevet et tilflugtssted for mange hvis hjem var ødelagt af uophørlig beskydning og bombning i løbet af to års belejring. Det var et sted hvor de kunne få noget af den mad og det vand som stadig findes i byen.

I februar viderebragte AsiaNews en appel fra præsten på vegne af Homs’ befolkning, som led under sult og angst på grund af bombninger, beskydning, utryghed og mangel på medicin.

Belejringen og den uophørlige beskydning af byen havde reduceret det kristne samfund fra 60.000 til kun 66, sagde den hollandske præst.

Frans van der Lugt forsøgte aldrig at forlade Homs. I et interview for få måneder siden sagde han: ”Det syriske folk har givet mig så meget, så megen venlighed, inspiration og alt hvad de har. Hvis det syriske folk lider nu, vil jeg dele deres smerte og deres vanskeligheder.”

Grundene til angrebet er uklare. Nogle kilder har fortalt AsiaNews at præsten var involveret i mægling mellem oprørerne og hæren med henblik på at redde Homs’ befolkning.

Præsten kom til Syrien i 1966 efter at have studeret arabisk i to år i Libanon. Frans van der Lugt blev i Homs, selv efter at 1.400 mennesker var blevet i stand til at forlade byen pga. en våbenhvile som FN havde forhandlet på plads, hvor fødevarer og vand var blevet bragt ind.

Nogle få dagen inden våbenhvilen havde præsten offentliggjort en video der beskrev den dramatiske situation som folk i Homs var i.

I videoen kunne man høre ham sige: ”Vi, kristne og muslimer, lever under vanskelige og smertefulde vilkår; vi lider især af sult. Vi elsker livet, og vi ønsker ikke at dø eller drukne i et hav af død og lidelse.”

På et gult skilt ved siden af ham stod der: ”At sulte er mere smertefuldt end at dø af kemiske våben.”

Kilde: AsiaNews