Pakistan

Ikke-kategoriseret

Kristent arbejderkvarter i Pakistan raseret

Rygtet om blasfemi fra én kristen førte til at 150 kristne hjem blev afbrændt og plyndret

Af Redaktionen

Del artikel

Som reaktion på det alvorlige angreb på en kristen bydel i Lahore den 9. marts afbrød Pakistans Nationalforsamling mandag den 11. marts sin dagsorden for at fordømme optøjerne. Angrebet, der blev udført af omkring 3.000 rasende muslimer, skete angiveligt som følge af et rygte om at en kristen indbygger i arbejderkvarteret Joseph Colony havde ytret sig blasfemisk om islams profet Muhammad. Kommentatorer mener at angrebet må have været planlagt forud, og at bagmændene blot har ventet på en anledning. Politiet havde faktisk arresteret en kristen mand for blasfemi, men det hjalp ikke. 150 hjem blev brændt af, og omfattende plyndringer fandt sted. Indbyggerne i området var blevet evakueret, men nogle blev tilbage, og der er rapporter om i hvert fald ét dødsfald, nemlig en pige som blev såret i angrebet og senere mistede livet.

De materielle ødelæggelser er især et hårdt slag for de mange familier med døtre som stod for at skulle giftes i ugerne efter påske. I fastetiden holdes der traditionelt ikke bryllupper, men brudenes medgift står parat i form af møbler og smykker. I Joseph Colony er alt dette brudeudstyr nu enten ødelagt eller stjålet af gerningsmændene. På baggrund af videooptagelser har politiet arresteret 150 formodede gerningsmænd, og myndighederne har lovet kompensation til de familier der blev berørt. Myndighederne tilbyder et beløb svarende til ca. 5.000 amerikanske dollar (godt 28.000 danske kroner) til hver af de familier der mistede deres hjem og ejendele.

Pakistans Højesteret beordrede en rapport om forløbet, men da den første rapport undlod at nævne grundene til angrebet og hvilke forholdsregler politiet havde taget, nægtede Højesteret at godkende den. Fire højtstående politiofficerer blev afsat på grund af at de havde forsømt at forhindre angrebet. Både kristne og muslimske religiøse ledere og organisationer har fordømt angrebene. Dette tager dog ikke frygten bort fra de kristne og andre religiøse minoriteters tilhængere. Mange tænker tanker i retning af: “Bliver de skyldige nogen sinde straffet? – Hvor sker det næste gang? – Bliver jeg måske uden grund beskyldt for blasfemi af min muslimske nabo? – Kan vi overhovedet samles til gudstjeneste uden at blive angrebet?” (Kilder: AsiaNews, WorldWatchMonitor samt private kilder med slægtninge i området)