Indonesien

Ikke-kategoriseret

Kirkeleder forarget over lukning af Yasmin kirken

Af Redaktionen

Del artikel

“Det er skammeligt” lyder reaktionen fra Bona Sigalingging, talsmand for GKI Yasmin kirken, efter et lukket møde mellem den indonesiske indenrigsminister, lederne af byen Bogor i Vestjava og lederne af en ekstremistisk islamisk bevægelse. Mødet resulterede i at menigheden er blevet smidt ud af deres bygninger på trods af at de har alle de krævede tilladelser og en afgørelse fra forfatningsdomstolen. Som svar på dette har de kristne ledere indgivet en klage mod de lokale myndigheder og borgmesteren, Diani Budiarto.

Mødet blev afholdt d. 8. september, og der deltog blandt andre den indonesiske indenrigsminister, Gamawan Fauzi, lederen af den islamiske ekstremistgruppe Forkami, Iman Ahmad og borgmesteren af Bogo, Diani Budiarto. Ministerens afgørelse har skabt forvirring i det kristne samfund. Ikke nok med at de er blevet udelukket fra forhandlingsbordet, de har også passivt måttet underkaste sig de to parter: de lokale myndigheder og ekstremistbevægelsen Forkami, som mere end nogen andre har forfulgt de religiøse mindretal i de seneste måneder.

I et interview med AsiaNews beskriver Bona Sigalingging, talsmand for Yasmin kirken, beslutningen om at invitere lederen af Forkami med som “skammelig”. Det er en velkendt “radikal islamistisk gruppe”, tilføjer han, “som har øget spændingerne” og som igen “er lykkedes med at få os tvangsfjernet fra vores kirke”. Talsmanden gør opmærksom på at beslutningen om at lukke kirken er i direkte modstrid med afgørelser fra både forfatningsdomstolen og ombudsmanden og at de har sendt en klage til politiet. Denne appel til domstolene bliver støttet af Synoden for Indiske Kirker og the Working Group on Human Rights som taler om regeringens “dobbeltmoral” når det gælder religiøs frihed.

Det er en kompliceret proces at bygge en kirke i Indonesien og det tager fem til ti år at opnå alle de tilladelser som loven kræver. Proceduren er styret af det såkaldte Izin Mendirikan Bangunan, en skriftlig protokol som giver tilladelse til at starte opførelsen og som udstedes af de lokale myndigheder. Det bliver mere kompliceret hvis det er en kristen kirkebygning: da skal der indhentes tilladelse fra et antal beboere i området samt den lokale gruppe for tværreligiøs dialog. Og selvom der opnås tilladelse, kan der stadig forekomme “uspecificerede årsager” til at myndighederne vælger at blokere for opførelsen. Dette sker ofte efter pres fra det muslimske samfund eller radikale islamistiske bevægelser.

Sidst i maj fejrede de troende i Yasmin kirken pinse i Jakarta foran præsidentpaladset. De kristne samledes i nærheden af præsidenten Susilo Bambang Yudhoyonos residens fordi de var blevet frarøvet deres kirke. I tre år har de ikke kunnet gå i kirke fordi den har været afspærret efter ordre fra de lokale myndigheder og borgmester Budiarto.