Iran

Ikke-kategoriseret

Farshid Fathis dom på seks års fængsel fordømmes af ayatollahs søn

Søn af et medlem af Vogternes Råd beskylder dommeren for at træde på al menneskelighed.

Af Redaktionen

Del artikel

Seks år i fængsel for at være kristen leder. Det er den dom som Farshid Fathi blev idømt, og som blev stadfæstet igen efter at en appel blev afvist tidligere i denne måned. Dommen fordømmes som totalt grusom og uretfærdig, ikke kun af menneskerettighedsorganisationer og kristne grupper verden over, men også, meget sigende, af sønnen af en af Irans mest betydningsfulde åndelige ledere.

Ayatollah Khazali har været medlem af Vogternes Råd, den institution der i Iran har det endelige ord at skulle have sagt vedrørende al lovgivning vedtaget af parlamentet. Hans søn, dr. Mehdi Khazali, har mødt Farshid Fathi i fængslet. I et interview for nylig roste dr. Khazali Farshids karakter. Han sagde efter at have mødt ham i det berygtede Evin-fængsel i Teheran:

“Farshid var virkelig en meget høflig ung mand, med en god opførsel og altid med et meget sødt og varmt smilende ansigt… Ingen i afdeling 350 havde nogensinde set en vred reaktion fra Farshid eller nogen anden opførsel der kunne beskrives som uetisk.”

Så vidt dr. Khazali. Dansk Europamissions generalsekretær, Henrik Ertner Rasmussen, udtaler: “Denne karakteristik af Farshid Fathi kommer ikke som nogen overraskelse for os i Dansk Europamission. Det var præcis sådan jeg husker Farshid fra dengang han besøgte vort hjem i sommeren 2005. Her kom han og hans kone efter at have medvirket som talere på vor samarbejdspartner Sarons Slettes bibelcamping. Han inviteret derop efter året forinden at have hjulpet Sarons Slettes leder Poul Thomsen med uddeling af nødhjælp efter jordskælvet i Bam i det sydøstlige Iran i slutningen af 2003. Som ven af Farshid var jeg chokeret da jeg hørte først om hans arrestation og siden, efter over et år om dommen på seks år. Men hvor var jeg rørt da jeg hørte dr. Khazalis udtalelse. Gid den må have afgørende betydning for hvordan Farshid bliver behandlet!”

Dr. Khazali udtrykte meget klart at dommen var uretfærdig idet han sagde at den dommer der stadfæstede den, “har trådt på al menneskelighed”, og han håbede at han og de andre anklagere ville “blive klar over deres forkerte handling og ændre deres handlemåde.” Han sagde at dommen hverken var fair, rationel eller forståelig. Han var også meget fast i sin erklæring af at den ikke var i overensstemmelse med hvad hans religion lærte.

Sandsynligvis er der mange andre iranere inden for eller i udkanten af det politiske establishment der også betvivler visdommen i at forfølge kristne, og som føler at Farshid Fathis dom er helt og holdent upassende. Det kan være at Farshids lidelse tjener et højere formål end vi i øjeblikket kan se.

Bed for

– Farshid i fængsel, især for hans åndelige, følelsesmæssige og legemlige helbred

– Farshids kone og børn

– at dr. Mehdi Khazalis argumenter må overtale Irans magthavere til at ændre deres politik om forfølgelse af kristne

Læs mere om arbejdet for de forfulgte kristne i Iran her…