Kasakhstan

Ikke-kategoriseret

Nye hårde sanktioner tages i brug for første gang i Kasakhstan

Aleksei Asetov, skomager og far til ti børn, blev idømt en bøde på 485.400 tenge (ca. 18.483 kr.) under en bestemmelse indført i de nye religionslove, fordi han ledede en lille menighed, der samledes i hans hus.

Af Samuel

Del artikel


En pastor i det østlige Kasakhstan er blevet idømt en bøde, der ifølge de lokales vurderinger udgør hvad der svarer til halvandet års gennemsnitlige indtægter, for at lede en uregistreret kirke. Det skriver Forum 18. Dette er det første kendte tilfælde, hvor de nye udvidede straffemuligheder for udøvelse af religionsfrihed er taget i brug. Dommeren forbød også menigheden at mødes.

Til højre: Familien Ushanov. Faderen og ægtemanden Yerzhan blev i slutningen af 2011 idømt en bøde for at have bedt for en syg.

Ligeledes ifølge Forfum 18 er en kirke i Petropavl i det nordlige Kasakhstan to gange blevet ransaget af politiets afdeling for kampen mod ekstremisme, separatisme og terrorisme, sammen med en lokal embedsmand fra Bureauet for Religiøse Anliggender.

De konfiskerede eksemplarer af Det Nye Testamente og andre bøger og DVD’er og sendte dem til censur, og de forlanger, at kirken skal straffes for at have lagt bøgerne frem på et bord ca. ti meter fra indgangen ved den hal, som de lejer til gudstjenester. Der er flere eksempler på, at troende bliver straffet, hvis de udøver deres religion uden at være godkendt af staten. Blandt andet er en kristen, som følge af en politioperation kaldet “Operation Legal Order”, blevet idømt en bøde for at deltage i uregistrerede møder.

Kasakhstan før loven: Fristed for kirken i Centralasien

Dette er eksempler på en ændring i myndighedernes fremfærd over for kristne – eklatante eksempler på administrative praksisser, der minder om myndighedernes systematiske undertrykkelse af troende i Sovjettiden.

I årene efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 orienterede Kasakhstan sig ellers mod Vesten. Det gjaldt både hvad angik implementeringen af markedsøkonomiske reformer, men også hvad angik sikring af borgernes frihedsrettigheder, herunder trosfriheden. Således har Kasakhstan i høj grad været et fristed for kirken i Centralasien i modsætning til nabolande som Turkmenistan og Usbekistan, hvor forfølgelsen af kristne i mange år har været meget hård.

Kasakhstans præsident Nursultan Nazarbajev underskrev den kontroversielle loven den 13. oktober 2011.

Dansk Europamission var på pletten

Dansk Europamission har i flere år løbende overvåget udviklingen i Kasakhstan. Allerede i august-september udgaven af Dansk Europamissions blad 2011 påbegyndtes indsamlingen til et projekt, der skal styrke kirken i Kasakhstan.

Til højre: Det er mennesker som disse der får hjælp gennem projektet

Projektet består i støtte til et kristent rehabiliteringsarbejde blandt stofmisbrugere, alkoholikere og hjemløse i en del af landet, der er præget af stor social nød. Ikke alene kan disse forhutlede mennesker få et nyt liv gennem projektet, men myndighederne kan også se, hvordan menneskers liv forvandles. Dermed kan myndighederne måske få øjnene op for, at det at tage imod evangeliet om Jesus Kristus og indrette samfundet efter Bibelens ord kun gør en positiv forskel i deres land.