Kirgisistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Et ægte barn!

Af Redaktionen

Del artikel

Af Benjamin Bach

Dansk Europamission har et samarbejde med børnecenteret Svetly Put, som ligger i Bishkek, hovedstaden i Kirgisistan. Fra vores samarbejdspartnere modtager vi jævnligt tilbagemeldinger om, hvordan børnene har det, og jeg vil gerne dele nogle af historierne med vore læsere her.

13-årige Tima

Tima har levet tre år på gaden og er et ægte gadebarn, som socialarbejderne på Svetly Put kalder det. Det vi sige, at han lever et hårdt liv på gaden med vold, misbrug og tyveri. Da han kom til centeret, led han af tuberkulose. Personalet tog sig kærligt af ham. Sygdommen blev behandlet, og han fik en god tid på Svetly Put sammen med børn og voksne.  Men en dag stak han af med en af de nye cykler på Svetly Put, og personalet har ikke set ham siden. De formoder, at han er taget til indsøen Issyk Köl, hvor mange russere og kasakhere holder sommerferie, for dér kan han klare sig godt ved at tigge blandt turisterne. Den kærlighed, Tima oplevede på Svetly Put, håber vi, har indvirkning på hans liv i fremtiden. Måske kommer han tilbage til centeret og begynder i skolen – men indtil nu lever han et barsk liv på gaden sammen med tusinder af andre gadebørn – som et barn skabt i Guds ægte billede.

Femårige Asia fra dunganfolket

Asia havde i begyndelsen både en mor og far, men faderen slog sin hustru. Da han begyndte at mishandle Asia, stak moderen af med sin datter, og de måtte leve på gaden uden ejendele eller identifikationspapirer. Svetly Put hjalp moderen på fode, først gennem et ophold på et krisecenter for kvinder og dernæst ved at skaffe hende et fast arbejde. Asia fik behandling for sine lidelser og bor i dag i en lejlighed sammen med sin mor.

En fremtid

Hvert barn, som kommer til Svetly Put, bliver hjulpet ud fra sine specifikke problemer og behov. Visionen er, at børnene skal sendes hjem til familien eller familiemedlemmer, som kan tage sig af dem, for dér har de det bedst. Enkelte børn oplever, at Svetly Put bliver deres hjem gennem næsten hele barndommen. Uanset, hvilke problemer børnene måtte komme med, står medarbejderne på Svetly Put med åbne arme, klar til at tage sig af de børn, som kommer ind fra et liv på gaden, som er voldsomt og brutalt.