Ukraine

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Nødhjælp til Ukraine

Af Samuel

Del artikel

Rusland har invaderet Ukraine. Dansk Europamissions projektpartner har medarbejdere i marken i Ukraine og nabolande, som kæmper mod den øgede vold og den voksende humanitære krise.

Vi modtager hjerteskærende rapporter fra vores partnere i Kyiv, Kharkiv og Mariupol, som er omringet af den russiske hær, som har kappet elektriciteten, vandforsyningen og andre kommunikationslinjer. Invasionsstyrken angreb en blodbank og to operationsstuer og ødelagde 30 busser, som stod klar til at evakuere uskyldige civile. Missil- og artilleribeskydning ødelægger målrettet flugtruter.

I byen Irpin nær Kyiv blev evakueringsforsøg mødt med mortérild fra russiske tropper, hvilket krævede mange civile ofre. Det er her Dansk Europamissions projektpartner har sit hovedkvarter, og det er nu under det russiske militærs kontrol.

FN rapporterer, at der indtil videre er flygtet omkring to milliioner mennesker fra Ukraine. Men ved Guds nåde kan vor partnerorganisation være til stede og hjælpe de lidende flygtninge uden for Ukraine, såvel som dem der udsættes for russisk aggression inde i landet.

Til og med sidste lørdag den 5. marts er der uddelt mere end 3000 fødevarepakker til desperate familier. Ud over mad har vor projektpartner hjulpet med at oprette tre flygtningecentre – to i Polen og et i Moldova.

Sammen med kirker og frivillige samler vor partnerorganisation flygtninge op ved grænsen, tilbyder dem midlertidigt husly og mad og hjælper dem med at finde et mere permanent sted at bo.

I lørdags fik flere end 1000 flygtninge hjælp, og i søndags blev 1200 mere hjulpet. Ud over praktisk hjælp og husly tilbydes også sjælesorg og bibeldele.

Betydningen af denne hjælp til mennesker, som er bange og flygter for deres liv, kan ikke overvurderes. Vi er Jesu hænder og fødder, når vi deler mad, kærlighed, husly og håb med ulykkelige mennesker.

Der er akut brug for at hjælpe med fødevarer: Flygtninge, fordrevne og civile, der er fanget af russiske styrker og ikke kan komme til at blive evakueret, har alle brug for mad for at overleve.

  • Det koster 357 kr. at hjælpe en familie i Ukraine med mad nok til en uge.

Vi er taknemmelige for den støtte, som Dansk Europamissions givere allerede har givet, men der brug for mere hjælp i takt med at den humanitære krise forværres. De ukrainske nødhjælpshold møder i disse dage – og den kommende tid – de voksende humanitære behov.

Tak om du vil bede sammen med os om at, Gud vil:

  • røre alle hjerter, give trøst til de uskyldige ofre og omvendelse til invasionsstyrkerne, at de må kende Hans vilje for dem og stoppe volden.
  • beskytte uskyldige civile, der gemmer sig i bunkere, metrostationer eller på vejene.
  • beskytte vor partnerorganisation, som er i marken og uddeler mad, hjælp og deler håbet i evangeliet.
  • fortsat sørge for mad og udstyr, der skal til for at imødekomme behovet hos de kriseramte ukrainere.

MobilePay 452022. Mærk gaven: Ukraine. Oplys navn og adresse for at få skattefradrag.

Støt Ukraine: nødhjælp under krig

Dansk Europamission – fra Østblokken til den muslimske verden

Under Den Kolde Krig var Dansk Europamission hovedsageligt aktiv i den kommunistiske Østblok. I denne periode støttede Dansk Europamissions givere udgivelsen af en børnebibel til ukrainsk. Arbejdet blev udført af Institutet för Bibelöversätning i Stockholm (IfB), som Dansk Europamission stod bag grundlæggelsen af i 1973 i samarbejde med Ljus i Öster i Sverige og Misjon bak Jernteppet i Norge. I 1990’erne støttede Dansk Europamission en kirke i Kyiv, der hjalp familier med børn ramt af kritisk sygdom, bl.a. kræft. Nogle af dem var kommet fra Tjernobyl-området

I slutningen af 1990’erne flyttede Dansk Europamission sit fokus væk fra de tidligere østbloklande til den muslimske verden. Årsagen var, at kirkerne i de tidligere socialistiske lande i høj grad havde fået trosfrihed, efter årtier med forfølgelse, og nu oplevede megen kirkevækst. Ukraine er i dag ligefrem en base for meget missionsarbejde i det tidligere Sovjetunionen og kaldes af nogle et bibelbælte i regionen.

Anderledes ser det ud i den muslimske verden, hvor kristne kan opleve endog hård forfølgelse, men hvor mange muslimer søger svar i den kristne tro. I den muslimske verden er langt større behov for Dansk Europamissions projekter end i Østeuropa.

Men gammel kærlighed ruster ikke og derfor vender Dansk Europamission i disse dage blikket mod Ukraine, hvor vi har en projektpartner der udfører et stort og fint arbejde for de mange mennesker i nød.