Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gud gør noget nyt i Tyrkiet – i en brydningstid mellem sekularisering og islamisering

I Tyrkiet er der sket en bemærkelsesværdig udvikling, hvor flere og flere vender islam ryggen og søger nye alternativer. Mange års bøn bærer frugt og flere tyrkere bliver kristne.

Gud gør noget nyt i Tyrkiet – i en brydningstid mellem sekularisering og islamisering 

Tyrkiet er endnu engang ramt af jordskælv. Også tidligere har konvertitkristne organiseret nødhjælpsarbejde, men denne gang er hjælpen endnu mere velorganiseret og omfattende end før. Dette kan ses som et udtryk for, at konvertitkirken modnes og vokser. 

I de senere år er der sket en bemærkelsesværdig udvikling, hvor særligt unge tyrkere vender islam ryggen og søger alternativer.

Ifølge en undersøgelse fra det tyrkiske meningsmålingsinstitut Konda steg andelen af unge tyrkiske kvinder, der ikke bærer religiøst tørklæde, fra 49 % i 2009 til 58 % i 2019. Rapporten Turkey Trends 2020 fra Istanbuls Kadir Has Universitet viste, at i 2020 identificerede 75,8 % af tyrkerne sig som muslimer i modsætning til 85,9 % i 2018. 

En række regeringer har de senere år gjort op med den sekularisering, som det moderne Tyrkiets grundlægger, Mustafa Kemal Atatürk, indførte. Atatürk fjernede muslimske symboler fra det offentlige rum, det arabiske alfabet blev skiftet ud med det latinske og den ugentlige fridag blev søndag i stedet for fredag, hvor muslimer traditionelt beder. Flere muslimske grupper blev forbudt.  

Den nuværende politiske ledelse har forsøgt at genislamisere Tyrkiet. En økonomisk optur blev afløst af økonomisk nedtur fra 2016, og når befolkningen også ser korruption og nepotisme, er grobunden dannet for en modreaktion.  

Læs også: Kirken i Tyrkiet og Syrien er i aktion

Ifølge et meget konservativt skøn er antallet af konvertitkristne nu 7.000. De kirker Dansk Europamission samarbejder med, mærker tydeligt åndelig søgen, ikke mindst blandt unge. Jeg har selv deltaget i møder i en kirke, hvor unge spontant kom ind og stillede spørgsmål til den kristne tro. Hver måned uddeler denne kirke i gennemsnit 900 eksemplarer af Det Nye Testamente til søgende, der opsøger kirken.

Særligt i deres familier kan de nye kristne møde modstand, men der er en åndelig hunger, og i det stille virker Helligånden kraftfuldt i Tyrkiet, så mennesker kommer til tro på Jesus.

Hjertelig tak om du vil bede for Tyrkiet, for ofrene for jordskælvet og landets ledelse.  

Støt Tyrkiet og Syrien: Nødhjælp til ofre for jordskælv nu