Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Dansk Europamissions givere åbner kristen radiostation i Tyrkiet

Når evangeliet skal spredes i Mellemøsten, er radioen et stærkt middel. I det sydlige Tyrkiet udvider Radio Shema nu deres sendeområde, og det kan mærkes i området.

Dansk Europamissions givere åbner kristen radiostation i Tyrkiet

Billede: Dansk Europamissions givere har været afgørende for, at 500.000 mennesker kan høre evangeliet i radioen.

Tyrkerne er et af de mindst nåede folkeslag, og selvom det var i den tyrkiske by Antiokia, at mennesker første gang kaldte sig kristne, så er kristendommen næsten forsvundet. Men i disse år er der røre blandt tyrkerne og flere bliver interesserede i Jesus Kristus, Guds søn – og ikke profeten Jesus. Et af de midler, som kirken bruger til at sprede evangeliet, er radiomediet. Radio Shema, der startede i Ankara, har de sidste år udvidet, så de nu har stationer fire steder i Tyrkiet. Den seneste udvidelse bragte kristen radio til den sydøstlige del af Tyrkiet, tæt ved grænsen til Syrien 

Billede: Radioens antenne sender kristne programmer 

Det er Dansk Europamissions givere, der har betalt for det nye sendeudstyr, samt det første 1½ års drift. Siden den 1. august er der blevet sendt kristen musik og programmer ud til 500.000 potentielle lyttere. 

”Det er et fantastisk arbejde, som vi er meget taknemmelige for. Vi startede stationen for tre uger siden, og allerede i den første uge blev vores hovedkontor kontaktet af folk fra området, der sagde: ”Hey, I har åbnet en radiostation her, og den kan vi lide,” fortæller en af lederne fra Shema.  

Kristen radio til muslimer skaber også samhørighed mellem kristne

Hun har selv været med nede til opstarten med flere af de ansatte på stationen, og de ser allerede en forandring i området. Området har været præget af store stridigheder, og i 1915 brugte de ottomanske tyrkere kurdere til at dræbe minoriteter i området, og den arv fylder stadig. Der er en stor gruppe syriske flygtninge, og, efter tyrkiske forhold, en del kristne, men selvom der er mange minoriteter samlet, så har de ikke meget med hinanden at gøre. 

Radiostationen kan åbne en nysgerrighed for evangeliet

”Der er en åben atmosfære i området, hvor forskellene tolereres og accepteres, men radiostationen kan åbne en nysgerrighed for evangeliet. Vi har hørt, at flere kommer til kirken i Mardin og spørger interesseret om kristendommen, hører en prædiken og får en bibel med hjem. Kirken i Mardin har døbt 30 mennesker i 2019 og uddelt mere end 25.000 Nye Testamenter. Når vi rejser rundt, får vi også lov til at dele et budskab om tilgivelse og forsoning til folk i området, og vi ser, hvordan de forskellige kristne grupperinger nærmer sig og er mere åbne og forsonende mod hinanden. Det håber og beder vi også om sker gennem den nye station, ” fortæller lederen. At kristne fra forskellige kirker nærmer sig hinanden og forsones, er en af de gode, afledte effekter af det primære formål om at forkynde evangeliet til muslimer gennem radioen 

Forsigtig start med store drømme

Programfladen på kanalen starter blødt udbl.a. med et børneprogram om traumer og helbredelse af dem. Stationen kan sende 100-150 km ind i Syrien, og med tiden er det drømmen, at Shema skal sende på engelsk, tyrkisk, assyrisk, kurdisk og arabisk, men det kræver en del arbejde at få programmerne godkendt på kurdisk, arabisk og assyrisk af RTUK – den statslige myndighed, der godkender radio og TV i Tyrkiet. 

”Vi træder forsigtigt og er ikke så offensive med eksplicit forkyndende programmer her i begyndelsen, men det kommer. Lige nu er det stadig spændende, hvordan både lokalbefolkning og myndigheder tager imod stationen, men det ser ud som om, det går godt. I værste fald, så bliver vi lukket om et par år, og så har vi da alligevel fået sendt noget kristent radio, siger hun med et smil, inden hun kommer med en tak og en opfordring til Dansk Europamissions givere.  

Tak for støtten! Den åndelige modstand bliver større hver gang, vi sætter en ny radiostation op. Det mærker vi. Bed for os, bed for stationen og bed for de kristne i Tyrkiet og Syrien.”  

Støt nu