Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Anti-kristen vold: ekstremister sætter ild til kirke i Poso

En uidentificeret gruppe satte ild til en kirke i Madale. En hurtig reaktion fra kirkemedlemmer og nogle muslimer bragte ilden under kontrol, og skaderne blev således begrænset. I en anden hændelse blev tre personer skadet i en eksplosion, heriblandt to politifolk. Spændingerne skaber utryghed.

I byen Poso i den indonesiske provins Centralsulawesi er den sekteriske vold mod den lokale protestantiske minoritet blusset op på ny. Natten til søndag satte uidentificerede gerningsmænd ild til kirken i Madale. Medlemmer af menigheden reagerede hurtigt, og det lykkedes dem at forhindre ilden i at sprede sig og hermed begrænse den skade der skete på bygningerne. Det antikristne angreb skete “omkring midnat” fortæller politichefen i Poso, Eko Santoso, og bekræfter at hændelsen var religiøst motiveret. Indonesien er den største muslimske nation i verden, men i Poso-distriktet er der en stor kristen minoritet. Konflikten mellem de to sider har været blodig med tusinder af døde på begge sider indtil en fredsaftale blev indgået i 2002.

Billede til højre: De kristne har tidligere været udsat for vold i Poso-distriktet – i forgrunden ses et hus der blev brændt ned, i baggrunden et hus som Dansk Europamission sørgede for at få bygget til den kristne familie som boede der.

Branden ved kirken startede ved at en indsamlingsbøsse blev overhældt med petroleum og derefter sat ild til. Flammerne bredte sig til præstens bolig. Det var kun brandvæsnets og frivilliges indgriben der forhindrede ilden i at brede sig og forvolde alvorlige skader på de to bygninger. Pastor Aben takkede landsbyboerne, heriblandt et antal muslimer, som var kommet til undsætning og spillede en afgørende rolle i at forhindre ilden i at brede sig.

Den 22. oktober sprængtes to bilbomber nær en af politiets kontrolposter. Tre personer blev såret, heriblandt to politifolk som var i tjeneste da det skete. Efterforskerne mener at kontrolposten var målet for eksplosionen.

“Terroristerne brugte sofistikeret udstyr og detonerede bomben på afstand ved hjælp af en mobil enhed”, fortalte politiet.

Billede til højre: Det er ikke første gang en kirke er blevet nedbrændt i Poso. Billedet fra en kirke i Poso der blev ødelagt under angreb på kristne i 2000. Øverst til venstre ses generalsekretær Henrik Ertner Rasmussen.

I de seneste uger har Poso været udsat for fornyet sekterisk vold. Der har været angreb på bygninger ejet af kristne, heriblandt kirkebygninger.

Ligeledes er to politifolk blevet myrdet under mystiske omstændigheder. De forsvandt under efterforskningen på et nyligt angreb på et fremtrædende medlem af det kristne samfund. Deres lig blev efter otte dage fundet i vejkanten nær ved et træningscenter med forbindelser til en ekstremistisk muslimsk gruppe.

Mellem 1997 og 2001 har kristne og muslimer været involveret i en voldelig konflikt på øen Sulawesi og den nærliggende øgruppe Molukkerne. Tusinder af mennesker døde og hundreder af kirker og moskeer blev ødelagt. Tusinder af hjem blev også ødelagt. Omkring en halv million mennesker blev gjort hjemløse, herunder 25.000 alene i Poso.

Den 20. december 2001 enedes de to sider om en våbenstilstand der blev underskrevet i Malino på det sydlige Sulawesi efter et fredsinitiativ fra regeringen. Lokalbefolkningen er delt ligeligt mellem kristne og muslimer.