Libyen

Menighedsplantning

Libyske Dia er blevet dømt til døden, alene fordi han er blevet kristen

Dødsdommen er endnu ikke eksekveret, og siden 2019 har han siddet i fængsel i Tripoli i Libyen.

Af Samuel

Dias egen far kontaktede politiet og bad dem sætte Dia under pres, så han ville vende tilbage til islam.

Del artikel

Over for mig sidder Ali, som vi her kalder ham af sikkerhedshensyn. Han står i spidsen for et lille team, som Dansk Europamission er en del af, der hjælper de meget få indfødte troende i Libyen. Antallet af kendte libyere, der er konverteret fra islam til den kristne tro, er kun omkring 70.  

Alis ansigtsudtryk er varmt, men bliver også ofte alvorligt, idet han fortæller om situationen i Libyen. Muslimer, der vælger at blive kristne, kan nemlig betale en meget høj pris for deres valg.  

Dommen fra domstolen i Misrata, som den 4. september 2022 dømte Dia til døden, alene fordi han har forladt islam og er blevet kristen. 

En af dem, Ali har hjulpet, er Dia Balao. Vi bruger her hans rigtige navn, da hans sag er kendt i libyske såvel som andre arabiske medier. 

Læs om kirkens situation i Libyen…

“En dag mødtes Dia med en troende, der fortalte ham om Jesus. Han syntes, det var interessant, og de begyndte at mødes ofte. Dia fik et syn, hvor han mødte Jesus. I synet sagde Jesus til Dia: ‘Følg mig’.”  

“Han har fortalt mig, at han begyndte at dele sin tro på Jesus med sine venner, familie og bekendte i 2017. Han fortalte højt og tydeligt om Jesus. Han boede dengang i Misrata, omkring 300 kilometer øst for Tripoli.” 

“Dias egen far kontaktede politiet og bad dem sætte Dia under pres, så han ville vende tilbage til islam. Politiet satte derfor Dia i fængsel, men i fængslet fortsatte han med at fortælle om Jesus, også til vagterne. Derfor sagde politiet til faren, at han skulle hente sin søn, og han blev sat fri.”  

Læs hvordan den libyske kirke navigerer i et af verdens mest ustabile lande…

“I 2019 fangede islamisterne ham og satte ham i fængsel igen. Hans mor sendte nogle af sine venner til ham i fængslet, der overbragte ham meddelelsen om, at hvis han ikke vendte tilbage til islam, så ville han ikke være hendes søn mere. Hans svar var: ‘Jeg har set Jesus og vil aldrig fornægte Ham.’”  

Dias mor sendte nogle af sine venner til ham i fængslet, der overbragte ham meddelelsen om, at hvis han ikke vendte tilbage til islam, så ville han ikke længere være hendes søn. Hans svar var: ‘Jeg har set Jesus og vil aldrig fornægte Ham’.

“I 2021 døde Dias mor. Hans far sagde, at Dia havde dræbt hans mor, fordi hun var blevet så ked af, at Dia var blevet kristen. Dias far sagde til ham: ‘Du er ikke min søn’. Hans far sagde til salafisterne, at de derfor måtte gøre, hvad de ville.”  

“Dia kom for en domstol i Misrata, og den 4. september 2022 blev han idømt dødsstraf for frafald fra islam. Dødsdommen er endnu ikke eksekveret.”  

Ali slutter med at fortælle, at Dia trods uvisheden om sin fremtid er ved godt mod.  

Hjertelig tak om du vil bede for Dia og andre troende i Libyen, der sidder i fængsel. Pt. sidder mindst fem kristne ifølge den engelske avis Guardian i fængsel for deres tros skyld i landet. 

Støt Libyen: Hjælp til forfulgte kristne