Tyrkiet

Fortalervirksomhed

”Gud brugte Andrews forkyndelse til at formidle håb og lægedom til mennesker for hvem livet er mørkt og trist” 

Andrew Brunson fortalte sit gribende vidnesbyrd om sine to år i tyrkisk fængsel på danske sommerstævner i 2023.

Af Samuel

Del artikel

Norine og Andrew Brunson var denne sommer i Danmark, hvor Andrew fortalte sit gribende vidnesbyrd om sine to år i tyrkisk fængsel på PlusOase, UngCamp på Mørkholt Bibelcamping, SommerOase og Sommerstævnet på Lindenborg. 

En kamp med troen

I fængslet, under falske anklager for sin tros skyld, oplevede Andrew at blive psykisk nedbrudt. Han tvivlede på Gud, kunne ikke mærke Guds nærvær og overvejede selvmord. Men Gud genopbyggede Andrew og bruger ham til at formidle håb og lægedom til mennesker, der har kæmpet med troen og livet. Derfor havde Dansk Europamission inviteret Andrew og hans hustru Norine til Danmark denne sommer.

Bjarke Brondbjerg er cand.theol. fra Københavns Universitet og ungdomskonsulent i Indre Missions Ungdom. Han var leder for Indre Missions UngCamp på Mørkholt Bibelcamping, hvor mere end 1000 unge deltog. Han fortæller: Dét jeg sidder tilbage med, er Andrews realisme i mødet med lidelse. Den realisme var rigtig fin at få med ind i konteksten på UngCamp. Vi havde eksempelvis et stærkt vidnesbyrd om en pige, der var blevet mirakuløst helbredt efter mange år med tiltagende blindhed på begge øjne. Det er et meget glædeligt vidnesbyrd, men det er vigtigt samtidig at spørge hvad vi gør, hvis vi kæmper med sygdom. Gud har ikke glemt os.” 

“Det er det jeg kalder korsteologi. Jesus led selv, da han gik til korset. På UngCamp var deltagerne i overført betydning på en bjergtop i det kristne fællesskab, med lovsang, vidnemøder og undervisning. Men når de kommer hjem, kan de også opleve dale, hvor de møder svære ting i livet. Og der kan Andrews vidnesbyrd minde dem om, at det er helt ok. Guds kærlighed og godhed til os er uforanderlig, også når vi lider, er syge eller kæmper med troen”, fortæller ungdomskonsulenten. 

Se video: Aftenmøde v. Norine og Andrew Brunson

Håbefuld midt i lidelse og tvivl 

Keld Dahlman, der er generalsekretær i Dansk Oase, ledte SommerOase og fortæller: “Andrew Brunson medvirkede som gæstetaler på årets SommerOase, og på trods af et par tusinde deltagere ved mødet i det store telt var der en intens stilhed under Andrews fortælling om at tvivle og kæmpe med troen i mødet med forfølgelse.”

“Rystende, troværdigt og midt i det hele dybt håbefuldt for den, der ligesom Andrew må blive fundet af Gud, midt i lidelse og tvivl.”

John Nielsen, som er generalsekretær i Den Evangeliske Frikirke, fortæller: “En person som Andrew giver perspektiv på den store kristenhed, at vi har trossøskende, der betaler en pris for deres tro. Det er sundt at få det udblik. Andrew formåede at gøre sin fortælling til forkyndelse, og vi fik flere tilbagemeldinger om, at den rørte ved mennesker, der kæmper med livet. Med sin betoning af, at Gud er der, selvom han ikke altid kan mærkes, brugte Gud Andrews forkyndelse til at formidle håb til mennesker, der havde det svært, og for hvem livet er mørkt og trist.”

Beslutningen om at følge Jesus

Henri Nissen var med til at organisere PlusOase. Henri er forfatter og var i mange år redaktør på Udfordringen. Han fortæller: ”Vi var meget glade for at have både Norine og Andrew Brunson på besøg på Plus-Oase. Andrew talte stærkt til os, og mange købte hans bog bagefter, fordi de var berørt af hans budskab om at beslutte sig for at følge Jesus. Han var ikke blot en underholdende folketaler, men en seriøs og autentisk kristen. En af vores tids troshelte.”

Køb Andrew Brunsons bog: Guds Gidsel

Fakta 

Andrew blev verdensberømt, da han i to år sad i tyrkisk fængsel, og blev en brik i et storpolitisk spil med Tyrkiet og USA. Dansk Europamission formidlede under fængslingen bedeemner og faciliterede, at danskere kunne appellere til de tyrkiske myndigheder om frifindelse. 

Nedenfor kan du støtte advokathjælp til forfulgte kristne

Støt