Iran

Bibelsmugling og -oversættelse, Kristen samvittighedsfange

Iran: Tidligere fange benådet

Iranske kristne er glade for, at en dom på to års internt eksil er blevet droppet for den kristne konvertit Zaman (Saheb) Fadaei.

Af Redaktionen

Del artikel

Saheb og Yousef blev løsladt i februar 2023 som en del af en generel benådning godkendt af den øverste leder Khamenei til minde om årsdagen for den islamiske revolution i 1979. Det skriver Dansk Europamissions samarbejdspartner Middle East Concern.

Fængslet for “at handle mod den nationale sikkerhed”

Saheb blev arresteret sammen med pastor Yousef Nadarkhani og tre andre kristne konvertitter i maj 2016. I juni 2017 blev fire af de anholdte, herunder Saheb og Yousef, hver idømt ti års fængsel for at “handle mod den nationale sikkerhed”, herunder at “udbrede huskirker” og “fremme zionistisk kristendom.” Saheb og Yousef fik også en dom på to års internt eksil på et fjerntliggende sted. De begyndte at afsone deres domme i Evin-fængslet i juli 2018.

I maj 2020 blev dommene reduceret til seks års fængsel, men vilkårene for eksil var uændrede.

Saheb og Yousef blev løsladt i februar 2023, som en del af en generel benådning godkendt af den øverste leder Khamenei til minde om årsdagen for den islamiske revolution i 1979.

Læs mere om Iran…

Piskeslagene blev uddelt på stedet

I juni rejste Saheb fra sin hjemby Rasht til Evin-fængslet for at bede om at få udleveret de ejendomsskøder, han havde stillet som kaution. Han blev informeret om, at han stadig skulle afsone sin straf for internt eksil og fik en ekstra straf på 50 piskeslag for tidligere ikke at være vendt tilbage fra en fængselsorlov til tiden. Piskeslagene blev uddelt på stedet den 25. juni.

Det var anden gang Saheb fik piskeslag – i november 2020 fik han 80 piskeslag for at drikke nadvervin.

Frikendt fra eksil

Den 8. august kontaktede fængslet Saheb for at informere ham om, at han kunne hente de ejendomsskøder, der var stillet som kaution, og i dag (10. august) blev det bekræftet, at han ikke længere skal afsone i internt eksil. Det forventes, at han vil være i stand til at hente kautionen i næste uge.

Saheb, hans venner og familie glæder sig over, at han ikke længere behøver at gå i eksil og beder om, at pastor Yousef Nadarkhanis toårige periode i internt eksil også bliver benådet.

Dansk Europamissions givere sikrede i 2022, at 15.549 eksemplarer af Det Nye Testamente kunne trykkes og indsmugles i Iran. Desuden får familier til kristne samvittighedsfanger støtte til at købe mad og betale elektricitet og opvarmning mens manden, der typisk bærer en stor del af forsørgerbyrden, er i fængsel.

Støt Iran: Støtte til familier til kristne indsatte