Afghanistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Afghanistan – Zubair på tre år kan nu lege igen

Taliban har indtaget store dele af Afghanistan og senest Kabul. Det har skabt kaotiske tilstande.

Af Samuel

Del artikel

Kabul er netop kommet under Talibans herredømme. Midt i turbulens og usikkerhed giver to klinikker lægehjælp til sårbare og fattige i Kabul.

Dansk Europamissions givere har i flere år støttet disse klinikker i Kabul, som behandler de allerfattigste. Klinikkerne tilbyder en lang række behandlinger, lige fra hjælp til fødsler samt behandling af synslidelser, operationer og diagnosticering samt kurser i hygiejne.

En af de udsatte der har fået hjælp er drengen Zubair på tre år. Hans mor, Shapery, fortæller her hans historie:

– Mit navn er Shapery, datter af Sardar, bosat i Kabul. Jeg er mor til fire børn og min mand er elektriker. Alle mine børn er sunde og raske, men i vinters fik min søn, Zubair, pludselig problemer med brystet.

– Vi gik til mange læger og hospitaler, men hans sygdom blev værre og værre. Vi var især bekymrede for hans høje feber og hans vanskeligheder med at trække vejret. Mange mennesker fortalte mig, at Zubair måske var blevet smittet med covid-19. Vi tog også til et covid-19-testcenter, men testen var negativ. Vi satte ham også i karantæne med mig. Dog blev han i løbet af få dage meget svag og hans hud og læber blev grønlige.

Klinikker for fattige

– Så hørte jeg fra nabokvinder, at der er en god velgørende klinik i i vort lokalområde for fattige. Dette var en meget relevant oplysning fordi vi også er fattige og ikke har råd til flere private behandlinger.

– Jeg så, at min søn var meget syg med feber, havde vejrtrækningsproblemer og lidt krampe. Den dag gik vi hurtigt til klinikken. Jeg viste hans negative covid-19-test og en læge på klinikken undersøgte omhyggeligt min søn. Så sendte han ham i seng og gav han inhalator, ilt og intravenøs behandling. Om eftermiddagen kunne jeg se, at min søn kom sig og blev rask.

– Nu har han det helt fint og kommer til kontrol på klinikken. Jeg mener, at denne klinik har en særlig gave til at bringe lægedom, fordi så mange mennesker får behandling. Jeg beder for alle ansatte på klinikken såvel som dem der økonomisk støtter dens arbejde, slutter Shapery.

Arbejdet forsætter trods turbulens

Du kan række en hjælpende hånd til fattige og udsatte i Kabul, så de kan få lægebehandling. Det koster i gennemsnit 540 kroner at give medicin og lægebehandling til 15 personer. Mere end 40.000 personer fik behandling på klinikken i 2020, eksempelvis for infektioner, øjensygdomme, malaria, forhøjet blodtryk og hudsygdomme.

Nødlidende kan få tandbehandling og gravide få ultralydsscanninger. Desuden får patienter og pårørende undervisning i hvordan sygdomme forebygges, om hygiejne, vacciner og sund kost.
Hjertelig tak om du i en tid som denne vil give lægehjælp til fattige og udsatte i Kabul.

Støt Afghanistan: Lægehjælp til fattige