Iran

Bibelsmugling og -oversættelse, Mediemission

Jeg oplevede aldrig kærlighed fra min far

Så fandt jeg min himmelske Fader.

Af Redaktionen

Del artikel

Dansk Europamissions givere sikrede i 2020, at omkring 25.000 eksemplarer af Det nye Testamente kan trykkes og distribueres i Iran. Vi hører, at mennesker længes efter at læse dem, og at nogle af eksemplarerne læses flere gange. Fra vores samarbejdspartner har vi modtaget dette vidnesbyrd om Peyman.

Et liv fyldt med udfordringer

Jeg oplevede aldrig kærlighed fra min far. Gennem min barndom havde min far et alvorligt problem med spilafhængighed og var voldelig over for min mor og mig. Hans voldelige opførsel fyldte os begge med smerte og vrede. Så, da jeg var 16 år gammel, blev han skilt fra min mor og forlod os. Han efterlod os uden noget. Jeg var nødt til at droppe ud af skolen og begynde at arbejde for at brødføde min mor og mine søstre.

Men pengene var små, så jeg gjorde det samme som min far havde gjort: Jeg spillede lidt her og der i håbet om at vinde den store gevinst. Det eskalerede hurtigt og blev til en afhængighed. Selv i hans fravær formede min fars destruktive valg mit liv. Mit liv var ved at blive ødelagt på grund af hasardspil. 

Til sidst fortalte jeg min mor, hvad jeg havde gjort. Jeg vidste, at hun havde et hidsigt temperament og forventede, at hun ville blive rasende. Men til min overraskelse var hun helt rolig og forstående. I stedet for at skælde ud, hjalp hun mig kærligt i månedsvis med at bryde fri af afhængigheden.

Et møde, der ændrede mit liv

Omkring denne tid fik min familie en ny begyndelse. Min mor udstrålede så meget fred. Hun havde set kristne tv-programmer. Vi begyndte at se disse programmer sammen som familie. Så en dag holdt vores parabol op med at virke, så vi ringede efter en reparatør. Da mor bad ham om at indstille parabolen til at modtage de kristne kanaler, gjorde reparatøren, der hed Michael, det med glæde. Han var også selv kristen. Han var meget glad for at kunne tale om Jesus med os.

Vi syntes med det samme om Michael og inviterede ham til at komme igen og dele mere med os. Han kom ofte to gange om ugen. Til sidst, på en smuk og uvirkelig aften, var vores hjerter klar. Min familie og jeg sad og lyttede til Michael forklare det glade budskab for os i vores stue i Iran. Vi knælede alle fem ned sammen og bad Jesus Kristus om at være vores Herre og Frelser.

En ny udfordring: At tilgive

Bagefter blev jeg meget optaget af Det nye Testamente. Da jeg læste Johannesevangeliet, blev jeg meget forundret over at opdage, at Jesus har givet mig lov til at kalde sin Fader for min Fader. Jeg havde aldrig oplevet min egen fars kærlighed, men nu havde jeg fundet min himmelske Faders kærlighed. Jeg blev fyldt af glæde. 

Da det blev klart for os, at vi ikke ville kunne gå i kirke i Iran, flyttede min familie til et land i nærheden. Vi kom med i en persisksproget kirke, og her blev vi undervist af dygtige lærere. Det gik op for mig, at mit hjerte var fyldt med en utrolig vrede og bitterhed mod min far. En af de første prædikener vi hørte i vores kirke, handlede om tilgivelse. 


 “Du er nødt til at tilgive din far, Peyman”, sagde pastoren. Jeg vidste, at han havde ret
– Peyman 


Menigheden blev opfordret til at komme frem til forbøn. En del af mig vidste, at jeg var nødt til at træde frem og tilgive min far. Men jeg strittede imod. Pastoren talte med mig og udfordrede mig: “Du er nødt til at tilgive din far, Peyman.” Jeg vidste, at han havde ret. Efter megen bøn og med Guds hjælp, lykkedes det mig endelig at tilgive min far og give slip på min bitterhed. Jeg troede, at det var det. Jeg troede, at et nyt kapitel var begyndt, og at jeg ikke engang behøvede at tænke på min far mere. 

Men så mødte jeg og blev forlovet med min kone, Katty. Både Katty og jeg følte, at min far skulle inviteres til vores bryllup. Jeg havde ikke set ham i seks år. Det var mærkeligt at have ham med til brylluppet. Da vi kom tilbage fra vores bryllupsrejse, følte jeg Helligåndens indskydelse til at fortælle min far, at jeg havde tilgivet ham. 

“Far, jeg har tilgivet dig”

Vi mødtes, og da jeg beskrev den smerte, jeg havde været igennem, og den bitterhed, jeg havde følt, begyndte min far at græde. “Far, jeg tilgiver dig, fordi der er en, der har tilgivet mig”, forklarede jeg, “og hans navn er Jesus Kristus”. Jeg delte evangeliet med ham og fortalte ham, hvordan min himmelske Fader havde gjort mit hjerte helt igen. 

Så skete det noget fantastisk. Min far gik ind på sit værelse og kom tilbage med en lille bog i hånden: Det nye Testamente! Han forklarede, at en ven havde foræret ham det i Iran et par måneder forinden, og at han var i gang med at læse det. Den aften havde jeg det store privilegium at lede min far i en bøn om anger og tro. Guds veje er i sandhed uransalige! 

I dag er Peyman og hans kone Katty med i Dansk Europamissions samarbejdspartner, Elams, mediearbejde, hvor de laver programmer som dem, han og hans familie så i Iran. 

Hjertelig tak til alle, der beder for kirken i Iran og sikrer at Det nye Testamente kan indsmugles i landet.

Fakta: Fængselsstraffe til kristne

  • Ved redaktionens afslutning sidder 16 kristne i fængsel for deres tro i Iran.
  • I 2020 blev 6 kristne idømt 5 års fængselsstraf, mens én blev idømt 10 års fængsel.
  • I den iranske befolkning er der stor frustration over styret, og en meningsmåling fra 2020 indikerer, at omkring 800.000 muslimer er konverteret til den kristne tro i Iran.

Støt Iran: Indsmugling af Nye Testamenter