Sri Lanka

Hjælp til selvhjælp til nødlidende kristne

Forfulgte kristne og andre nødlidende på Sri Lankas er hårdt ramt af covid-19

'- men lokale kristne nødhjælpshold rækker dem en hjælpende hånd midt i krisen og bringer håb.

Af Jonas Mølgaard

Del artikel

Dansk Europamission givere har under covid-19 sikret, at udsatte på Sri Lanka har fået hjælp-til-selvhjælp og bibler. Men med indsamlingen bliver vor lokale samarbejdspartner sat i stand til at hjælpe endnu flere fattige srilankanere med egentlig nødhjælp. Fra vor partnerorganisation har vi modtaget en række vidnesbyrd om mennesker på Sri Lanka, som allerede har fået hjælp.

Præsten John fik svært ved at forsørge sin familie

John er præst i et lokalsamfund omkring en teplantage i Raththota i den centrale provins i Sri Lanka. Han leder en lille husmenighed og er afhængig af donationer fra menigheden, som består af fattige arbejdere på teplantagen. Under normale omstændigheder er hans indtægt ganske lille. Men under krisen og den efterfølgende nedlukning har det været meget svært for ham at forsørge sin familie. Eftersom alle møder er blevet aflyst, kæmper han økonomisk med meget små midler. Han kan derfor ikke købe helt basale nødvendigheder til sin familie. Han har tre små børn.

Han udtrykte sin dybfølte taknemmelighed for nødhjælpspakken, som var en meget kærkommen hjælpende hånd til ham og hans familie i denne krisetid.

 

Rajkumar og Jeyamary blev arbejdsløse pga. covid-19

Rajkumar og Jeyamary kommer fra Nuwara Eliya i den centrale provins, hvor de arbejder på en tefabrik i Kotikawatta. Under den første nedlukning mistede Jeyamara sit job og kunne ikke rejse hjem, da rejser på tværs af distrikter var blevet forbudt. Efter de mistede deres jobs, havde de utroligt svært ved at skaffe penge til helt basale fødevarer for at overleve. De blev meget lykkelige, da Dansk Europamissions samarbejdspartner besøgte dem og uddelte tørvarer.

Maheswaran og hans familie

Manden Maheswaran er fra en fattig baggrund og stammer fra Poondaloya, i Kotmale, Nuwara Eliya. Han er gift og har en fire år gammel datter med sin kone, som venter deres andet barn. Han kommer fra en familie af arbejdere. Han får sin indtægt fra lastbiltransport og som arbejdsmand for butikker. På grund af rejserestriktionerne har han mistet sin daglige indtægt. Han har meget svært ved at forsørge sin kone og datter. Før fik de slet ingen hjælp. Tørrationerne fra Dansk Europamissions samarsbejdspartner var en meget stor hjælp, og de var meget taknemmelige for hjælpen i denne svære tid.

Rajamani kæmper med en kræftsygdom

Kvinden Rajamani arbejder på en teplantage som daglejer. Hun kæmper desuden med en kræftsygdom, som hun er i behandling for. Hun kommer fra en fattig baggrund. Hendes mand kæmper med spilafhængighed, der har efterladt familien i gæld. Hun har fem børn: tre piger og to drenge. Fire af dem går i skole, og den sidste tager et kursus i tekniske fag. Hun fortalte, at hun er meget taknemmelig for hjælpepakken, som var en meget kærkommen hjælp til hendes familie i denne tid.

 

Murugesu var eneforsøger

Murugesu arbejder på en teplantage som daglejer. Under den nuværede nedlukning kan han ikke få arbejde. I begyndelsen af 2020 forlod hans kone ham. Det var et hårdt slag for familien, heriblandt deres tre børn. Han er eneforsørger for familien. Han fortalte, at hjælpepakken var en utroligt stor hjælp for ham og hans tre børn, da han ikke har andre måder at forsørge dem på. Han fortalte også, at det var allerførste gang, at nogen havde rakt hånden ud og støttet i lokalsamfundet. Han var meget taknemmelig for hjælpepakken og sagde, at den vil sikre, at han og hans familie kan klare sig, i hvert fald for en tid.

Præst mistede sin indtægt

Gunaseelam leder af en lille huskirke i landsbyen Matale, Kaikawela, i et overvejende buddhistisk område i en lille landsby. Han har tre børn. Han lever af støtte doneret af lokale familier, der kommer i hans huskirke. De er fra en fattig baggrund. Nedlukningen har betydet, at Gunaseelam har mistet den lille indtægt han havde. Derfor kæmper han og hans kone nu for at få tingene til at hænge sammen og forsørge deres børn. Da han modtog pakken med tørvarer, sagde Gunaseelam, at “det var ligesom en skat, han havde fundet ved et lykketræf”. Han takkede overstrømmende dem, der havde gjort det muligt og sagde, at det var en stor trøst for hans familie, der virkelig har følt sig presset af krisen.

Hjertelig tak til alle der står sammen med udsatte kristne og andre nødlidende i Sri Lanka i tiden.

Fakta: Kristenforfølgelse på Sri Lanka

Dansk Europamissions samarbejdspartner dokumenterer overgreb på kristne og fører sager for kristne ved domstolene. For år tilbage var der flere eksempler på, at nationalistiske buddhistmunke fysisk angreb præster og ødelagde kirker. I de senere år er situationen blevet bedre, men kristne kan opleve at myndighederne stiller krav til kirkerne, som ikke har lovhjemmel, eksempelvis, at kirker skal registreres hos myndighederne for at være lovlige. Der er også nylige eksempler på chikane og trusler mod præster.

Støt nu