Indien

Ikke-kategoriseret

3. søndag i advent: Hvordan holder forfulgte kristne jul?

Hvordan fejres julen andre steder i verden? Vi har spurgt Stella, der bor i Indien og leder et syskoleprojekt, som Dansk Europamissions givere støtter.

Af Redaktionen

Del artikel

Hvad betyder julen for dig?

Julen betyder, at Jesus blev født for min skyld, for at han kunne leve et liv her på jorden som et eksempel for mig og dermed vise mig sandhedens vej. Han døde på korset for mig, blev begravet og opstod igen. Jesus lever og leder mig, så jeg for hver dag der går kommer tættere på ham. Jeg har brug for ham hvert sekund i mit liv, og det er derfor, at jeg vil dele hans kærlighed med mennesker. Julens budskab er så vigtigt, at det ikke kun skal fejres i december men hele året deles med andre mennesker.

Har du nogle særlige juletraditioner?

I Indien, hvor kristne udgør et mindretal, har vi ikke på samme måde som i Vesten tradition for at fejre kristne højtider. Hinduer fejrer hinduistiske højtider og muslimer muslimske højtider. Men vi kristne markerer julen, nytåret og påsken. Ved juletid hænger vi stjerner op, har et juletræ og holder julearrangementer i kirken. Der er i den forbindelse god mulighed for at invitere vores ikke-kristne venner med og indvie dem i julens budskab. Eksempelvis plejer vi at invitere enker og deres børn til et arrangement, hvor vi leger nogle lege og fortæller dem julens budskab. Vi bruger også denne højtid til at række ud til de fattigste i byen, og sammen med en julemand uddeler vi gaver til børnene. Jeg plejer selv en dag i løbet af juledagene at invitere mine naboer over til teselskab. Gennem vores samtaler får jeg ofte mulighed for at dele julens budskabet med mine venner.

Hvordan bliver julen i år?

Julen bliver anderledes i år end sædvanligvis på grund af pandemien. Indien har været hårdt ramt. I de første uger under nedlukningen var alle ramt af en stor corona-frygt og alle lukkede derfor deres døre fuldstændig i og blev i deres hjem. Da nedlukningen ophørte åbnede jeg min dør for mine naboer, og vi udviklede en stærk relation. Jeg oplever, at de nu deler de personlige vanskeligheder de står i med mig, og jeg får lov til at vejlede dem og bede sammen med dem. Jeg er taknemmelig for at kunne hjælpe, men det kan også være svært. Det kan være vanskeligt, at folk kommer og banker på hos mig på ethvert tidspunkt, men samtidig er jeg af den opfattelse, at hvis vi som kristne ikke giver dem vores tid, mister de tilliden.
Generelt har nedlukningen som følge af covid-19 været udfordrende og både psykisk og fysisk trættende. Det er svært ikke at kunne tilbyde mine børn skolegang og ikke at kunne tage dem med i kirken som følge af nedlukningen.

Uanset de vanskeligheder jeg som kristen kan opleve, tror jeg på, at vi som kristne må gå på Guds kærlighedsbud om at elske vores næste og i vores hverdag dele julebudskabet med verden.

Støt Indien: Hjælp til selvhjælp