Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

COVID-19: Nødhjælp uddeles på afstand

Arbejdet, som Dansk Europamissions givere støtter i Syrien, er også ramt af COVID-19-restriktioner, men der uddeles fortsat nødhjælp.

Af Magnus Pedersen

Nødhjælp uddeles Corona

Del artikel

Syrien og borgerkrigen i landet har i flere år været et fast element i nyhederne. Borgerkrig, økonomisk nedtur, Islamisk Stat, storpolitik, død og ødelæggelse har været en del af syrernes hverdag, men nu er der kommet endnu et problem. COVID-19 er i landet, og det har fat i flere af landets flygtningelejre.

”Syrien lider. Det gjorde landet også før COVID-19 kom, men virussen gør det ikke bedre. Det er endnu et problem ovenpå en masse problemer,” fortæller en af Dansk Europamissions samarbejdspartnere, der fortsat arbejder med at dele nødhjælp ud i landet. I dele af Syrien er der udgangsforbud, men de kristne, der uddeler nødhjælpen, får tilladelse til at uddele den alligevel.

”Vores arbejde har ikke ændret sig markant. Nødhjælpen kommer stadig ud, men vi gør det med social afstand. Tidligere skulle man underskrive med sit navn og ID-kort for at få sin ene pakke med mad og hygiejneprodukter, men nu er dén instans fjernet. I stedet ser vi på folk og genkender dem så, hvis de prøver at få to pakker. Vi giver heller ikke nødhjælpen direkte, men stiller den i stedet, trækker os tilbage, og så kan de komme og hente dem, mens vi hilser på afstand.”

Nødhjælpen plejede tidligere at bestå af en 1/4 hygiejneprodukter og 3/4 mad. Nu er det i stedet 50/50, og hvis der er mangel på noget, så prioriteres hygiejneprodukterne, ligesom der også er lagt masker i hygiejnepakkerne.

Udgangsforbuddet betyder også, at de kristne kan ikke længere mødes fysisk i kirkerne, men det forsøger de at kompensere for.

”Der bliver bedt rigtig meget hjemme i husene, og flere af præsterne gør det også online nu, ligesom en del sender gudstjenester over internettet. Selvom det hjælper, så er udgangsforbuddet meget hårdt for syrerne. Den arabiske kultur er meget social, og det udfordrer folk. Men syrerne er robuste og kæmper mod COVID-19.”

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne