Nordkorea

Nødhjælp og udviklingsprojekter

COVID-19 giver forfulgte, men modige kristne nye muligheder for at hjælpe illegale nordkoreanske flygtninge

Af Samuel

Del artikel

COVID-19 har paradoksalt nok gavnet de nordkoreanske flygtninge i Kina. De har i mange år været i en desperat situation. På den ene side er de flygtet fra verdens nok mest undertrykkende diktatur, hvor det er en daglig udfordring at skaffe brød på bordet og den mindste afvigelse ikke blot kan sende den ”skyldige”, men også hele vedkommendes familie, i fængsel. På den anden side giver Kina ikke nordkoreanere asyl, men sender dem tilbage til Nordkorea, hvor de risikerer tortur og fængsel, fordi de flygtede.

Men i denne tid er de nordkoreanske flygtninge i Kina ikke på samme måde som før i fare for at blive sendt i fængsel i deres hjemland. De kinesiske myndigheder har nemlig travlt med at bekæmpe COVID-19, og nordkoreanske flygtninge flyver derfor i højere grad under myndighedernes radar. Det giver Dansk Europamissions samarbejdspartner en enestående mulighed for hjælpe mange nordkoreanske flygtninge videre til sikre tredjelande.

Dette mulighedernes vindue, som paradoksalt nok er skabt af en virus, er helt enestående og er en mulighed for mange mennesker, som kan undgå fængsel.

Vores samarbejdspartner udtaler: “Vi ønsker at gøre alt, hvad vi kan. De kinesiske myndigheder er distraheret af landets sundhedsmæssige og økonomiske udfordringer og bruger derfor ikke så mange kræfter som før på at fange illegale nordkoreanere.” 

Der er mange tusind vidnesbyrd om voldsom tortur i nordkoreanske fængsler. Der er eksempler på, at myndighederne tvangsaborterer gravides børn i fængslerne. Det er grufuldt at tænke på. Det er uforståeligt, at et styre kan være så ondskabsfuldt over for sine egne borgere – blot for at Kim-familien kan fastholde grebet om magten og tvinge befolkningen til at tilbede dem som guder.

I denne situation træder modige kristne i Kina til – med støtte fra Dansk Europamissions givere – og hjælper de udsatte nordkoreanere. De nordkoreanske flygtninge får hjælp til at overleve, de kommer i sikkerhed og de får hjælp til at flygte til et sikkert land i Sydøstasien, som ikke sender dem tilbage til Nordkorea.

De modige lokale kristne, der rækker ud og hjælper nordkoreanere på flugt, risikerer fængsel i Kina for deres arbejde. Ufortrødent bliver de dog ved – og vi kan støtte dem i dette brændpunkt, hvor de hjælper de meget sårbare og udsatte nordkoreanere videre til sikre lande.

Tak om du vil række de nordkoreanske flygtninge en hjælpende hånd. Tak om du vil give dem tryghed i Kina og hjælp til at komme videre til sikre lande i Sydøstasien. Tak om du vil hjælpe modige lokale kristne med at udføre dette vigtige arbejde.

Støt