Tyrkiet

Mediemission

Interview: Unge tyrkere søger den kristne tro

Mens Tyrkiets ledelse i de senere år har ført landet i en mere og mere islamistisk retning, søger mange unge, muslimske tyrkere svar i den kristne tro, bl.a. ved at se kristne videoer på de sociale medier.

Af Samuel

Del artikel

En ung mand er involveret i produktion af kristent tv til Tyrkiet, og jeg har bedt ham fortælle mere om de unge muslimske tyrkeres åndelige søgen. Af sikkerhedshensyn kan vi ikke nævne hans navn, men blot at han arbejder for en af Dansk Europamissions samarbejdspartnere.

Hvad er formålet med at producere kristent tv for unge tyrkere?

Tyrkiet har den yngste befolkning i Europa, hvor 17 % er mellem 18-24 år, og børn og unge i alt udgør 41,1 % af Tyrkiets samlede befolkning på 80 millioner. Over halvdelen af Tyrkiets befolkning har en Facebookkonto, og 39 millioner tyrkere logger dagligt ind på Facebook, hvilket gør Tyrkiet til det 4. mest aktive land på Facebook efter Brasilien, Egypten og USA.

Tyrkiets unge bruger sociale medier til at tilgå nyheder, tale med venner, følge kendte mennesker, fodboldhold etc. Vi har gennem de sidste par år brugt Facebook og YouTube til at række længere ud med vores programmer, og i dag følger over 60.000 mennesker os på Facebook.

Vi har indset, at der er et stort potentiale i de sociale medier til at nå Tyrkiets unge. I marts 2016 blev et nyt hurtigt 4.5 G mobilnetværk rullet ud i Tyrkiet, hvilket har givet hurtigt internet til alle, så man nu kan tilgå videoer på smartphones og tablets i selv de fjerneste egne af landet.

Vi vil gerne udnytte mulighederne i denne teknologi, og derfor er vi gået i gang med at producere kristne videoer til Tyrkiets unge i et format, der er kortere end vores traditionelle halv-times program, som vi indtil videre har benyttet, bl.a. på satellit-tv. 

Formålet med at bruge de sociale medier er at se unge tage følgende skridt:

  1. Blive interesserede i den kristne tro og få tillid til kristne
  2. Finde Jesus og acceptere ham som deres frelserog herre
  3. Blive en del af en lokal kirke
  4. Vokse som kristne, mens de deler evangeliet om Jesus med deres venner og familie.

Så vores primære mål er ikke kun at få mange visninger af vores videoer på YouTube, men de skridt seerne tager efterfølgende.

Hvad driver dig i arbejdet?

Jeg tror, der er flere ting, der driver mig. For det første er det kaldet, som Gud lagde ned i mig for mange år siden. Jeg er vokset op uden tv, så det er lidt ironisk, at jeg i dag arbejder med at producere kristent tv, der kan modtages i hele Mellemøsten, Nordafrika, Europa og dele af Asien. Men en dag følte jeg meget klart, at Gud lagde på mit hjerte, at jeg skulle købe et videokamera. Efter at jeg havde købt det sammen med et redigeringsprogram, gik jeg i gang med at lave videoer i min kirke og i det teenagearbejde, jeg var involveret i på det tidspunkt. Jeg havde en længsel efter at bruge videoerne, som jeg lavede, til at tjene Gud med. Når jeg bad, så jeg nogle gange, at jeg var ude i verden og lave tv-programmer i forskellige lande.

Det andet, der driver mig, er min passion for at skabe og bruge det kreative til at kommunikere evangeliet med. Dengang jeg kom til tro på Gud, var lovsang en af de måder, jeg første gang oplevede Guds nærvær i mit liv. Derfor ønsker jeg at bruge musik og video til at kommunikere evangeliet til mennesker på et andet plan end blot det intellektuelle. 

Hvilke reaktioner møder i blandt unge tyrkere?

Der er stor forskel på den reaktion vi møder, men aldrig før i Tyrkiets historie har så mange været åbne for evangeliet som nu. Selv regeringen anerkender, at mange unge, selv blandt de konservative muslimer, vender sig bort fra islam. Det giver os som kristne en unik mulighed for at forkynde evangeliet på en måde, som er relevant for dem, og på de platforme, som de benytter i dag. Mange tyrkere er kritiske over for kristendommen, fordi de har fået at vide, at Bibelen er blevet ændret, at Jesus ikke døde på korset etc. Så mange af deres spørgsmål og kommentarer handler om de samme ting. 

Hvad fortæller seerne, at de oplever, når de ser jeres udsendelser? 

Et vidnesbyrd er fra en ung mand, der betegner sig selv som transkønnet. Han søgte på ordet homoseksuel, og kom frem til et program vi har om dette emne. Han skrev, at han ikke var enig med os, men for første gang kunne tro på en kærlig Gud. Han tog imod Jesus og fandt ind i en menighed, hvor en af de medvirkende i programmet bor, og som nu har oplært ham i den kristne tro. Han har stadig spørgsmål til sin seksualitet, men er klar til at lade Guds ord forvandle hans liv.

Hvordan følger I op på mennesker, der vil vide mere om den kristne tro?

Vi har også et opfølgningsteam, som modtager telefonopkald, sms’er emails etc. Ofte tager vi ud og besøger folk, og ellers sætter vi dem i kontakt med kirker i nærheden af, hvor de bor. I mange tilfælde findes der ikke menigheder i nærheden, men der prøver vi at samle andre i samme område, og hjælper dem med at starte en hjemmemenighed, slutter medarbejderen.

Hjertelig tak om du vil støtte dette vigtige projekt, hvor unge, åndeligt søgende tyrkere får mulighed for at høre evangeliet.

Støt Tyrkiet: Kanal Hayat