Yemen

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Kirken er blevet tredoblet siden krigen brød ud

Og den bringer fred i det krigshærgede land

Af Test testsen

Del artikel

Kirken og de kristne i Yemen er, ligesom alle andre i landet, dybt mærket af krigen i landet. På en lidt skrattende Skype-forbindelse har jeg talt med den lokale kristne kvinde, Arwa, som er involveret i projektet med uddelingen af mad. Af sikkerhedshensyn anvendes dæknavn. Hun fortæller, hvordan krigen har påvirket kirken, og om hvordan projektet påvirker befolkningen i landet.

Hun fortæller: ”Dengang (inden krigen red.) var de folk, der mødtes, bange. I begyndelsen kæmpede vi også med tillidsproblemerog vi troede ikke, der var andre kristne. Men så stødte endnu en familie til og så en enkelt troende, og så var vi en gruppe, der kunne have kvindemøder, børnesamlinger og bibelstudie.”

Hvad skete der med kirken, da krigen brød ud?

”De fleste af os var i den samme by inden krigen. Da krigen begyndte, kom houthierne ind i byen og tog kontrol, og så kunne vi ikke blive dér, for så kom saudierne, og luftangrebene ramte vilkårligt og ødelagde overalt, så byen var ikke sikker for nogen.”

”Ikke alle forlod byen. Nogle flyttede, andre blev. En af dem, der blev, var vores bror, som blev dræbt af Al-Qaeda. De fandt ham og dræbte ham, fordi de kendte ham og hans troHverken regeringen eller politiet kunne beskytte nogen.”

Hvad gjorde det ved jer kristne, at I blev spredt på denne måde?

”Vi plejede at have vores møder og opmuntre hinanden og bede med hinanden, men det kunne vi ikke længere, fordi vi var spredt, og i begyndelsen var det ikke engang sikkert for os at være i kontakt over telefonen.”

”Der gik lang tid, inden vi var i stand til blot at tjekke op på hinanden og høre, om vi alle var isikkerhed og havde det godt.”

Kirken voksede

Alligevel er antallet af kristne i landet vokset, siden krigen brød ud. I hvert fald tredoblet – måske endda femdoblet.

”Folk sagde, det ville gå den modsatte vej. De prøvede at kontrollere os og gøre os bange, og de ville ryste os ved at dræbe vores bror og flytte os og fjerne vores mulighed for at være sammen. Men der endte med at ske det modsatte, for nu har vi så mange troende ud over hele landet. Da vi alle var sammen i én by, var vi stærke, og vi var usikre på, hvad der ville ske, når de enkelte troende var alene i en landsby, men faktisk får de meget kontakt med de lokale og får relationer med familier og stammer. Og derfor kommer der flere til tro, fordi vi har folk spredt udover hele landet.”

Kirken har en enestående mulighed lige nu

”Vi lider allesammen, vi er i den samme situation, men vi har noget særligt, de ikke har, og vi kan gøre noget ved det. Det er det, de mangler.”

”Vi er der som kristne, og vi kan bringe fred. Under luftangrebene fik jeg en besked fra nogle troende på WhatsApp: ”Lad os bede sammen for fred”. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan være sikre og bringe fred til Yemen.”

”Jeg tror, Gud bruger denne situation til fordel for det yemenitiske folk. Jeg kan se, hvor meget vi lider i Yemen, men vi får også gavn af det.”

”Hvordan kan vi hjælpe som kristne? Vi hjælper med mad, medicin og husly, men folk har også brug for fred for at overleve – intet andet kanhjælpe længere”, slutter Arwa.

Kirken i Yemenbringer fred fra Gud midt i krig og ufred. De får nye kontakter og relationer, som de kan give mad og nødhjælp takket være støtte fra Dansk Europamissions givere. Gennem det får de kristne også mulighed for at vidne om Jesus, så flere kan komme til tro på Ham.

Støt Yemen: Nødhjælp til kristne og andre minoriteter